Čo sa dnes chystá v Nemecku? Demonštrácia poľnohospodárov v Berlíne (opakovaná)

Začo budú demonštrovať? Napríklad zato, aby 80% produkcie mäsa, obilia a mlieka bola z domácej produkcie. Aj za to, aby bola konečne vyplatená pandemická pomoc. No aj zato, aby neboli podpísané obchodné dohody s Kanadou a USA. Podrobnejší článok je tu

Medzičasom v Čechách schválili, aby 55% vybraných potravín bolo z domácej produkcie a tieto percentá by mali časom rásť. Zato si samozrejme vyslúžili kritiku na všetkých frontoch. Pôjdu hore ceny potravín, bude nás kritizovať EÚ, zažalujú nás zahraničné podniky a pod. Všetko iné len nie to, ako sa to dá a prečo je to z dlhodobého hľadiska potrebné. Teraz nám korona ukázala, čo sa stane, keď sa pre nejaký dôvod zamrazí medzinárodný obchod a štáty sa začnú správať ochranársky.

Rovnaká kritika zaznieva u nás odvtedy, keď Jahnátek po prvý krát oznámil, že vláda bude tlačiť na podporu domácej produkcie. Skončilo to tak, že percentá predaja sme za tie dlhé roky nezdvihli, len súrodenci Lidl s Kauflandom si robia slovenské týždne a hrajú sa na záchrancov slovenskej produkcie. Tomu sa hovorí – ak nevieš zastaviť nejaký proces, postav sa do jeho čela. Presne to urobil Kaufland s Lidlom. Nerobia tu filantropiu, zarábajú tu svojej materskej spoločnosti peniaze. Lidl sa už dávnejšie stal najväčším zadávateľom reklamy.
Som zvedavý, ako sa bratom Čechom podarí popasovať sa s tým, čo sme skúšali aj na Slovensku.

Foto: Tranmautritam z Pexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *