Politický prehľad #48

Aj keď sa môže navonok zdať, že sa toho deje mnoho, nedeje sa v podstate nič. Len sa udržiava aktuálny stav a prerážanie morálneho dna sa stalo dennou normou. Stalo sa preskakujúcou platňou, ktorá hrá stále tú istú pasáž dokola. Nenechajme sa ale učičíkať, raz tomu gramofónu dôjde šťava a hrať prestane.

Otvorená podpora fašizmu

V Bratislave sa uskutočnil protest na podporu Ukrajiny. Na Hlavnom námestí viali ukrajinské vlajky, ale žiaľ aj vlajky pluku Azov, ktorý je otvorene neonacistický. Jeho vlajku pritom držali v rukách ženy obklopené množstvom iných žien a dokonca detí. Nie, vlajka neviala niekde naboku, bola priamo v strede a videl ju každý, kto si pozrel včera správy vo verejnoprávnej RTVS. Priamo v úvode reportáže sa na kameru vyjadrovala ukrajinská žena držiaca vlajku pluku Azov a sťažovala sa, že jej manžel hrdinsky padol v boji. Čoho sa ešte dožijeme? Že fašisti budú žiadať späť reparácie?

Už v minulom článku som spomínal zistenie nemeckého Bundestagu, že ich miestni náckovia verejne aj materiálne podporujú svojich ukrajinských kolegov, menovite pluk Azov. Koniec-koncov, aj naša polícia by mala mať manuál s najrôznejšími symbolmi, ktoré propagujú fašizmus, nacizmus a ostatné xenofóbne hnutia či ideológie.

Dávam preto polícii a prokuratúre do pozornosti práve túto vlajku ako trestný čin propagácie fašizmu. Rovnako tak by si mala RTVS uvedomiť, či mieni podporovať takéto hnutie a symboliku. Ak vláda neustále opakuje heslo Padni komu padni, potom neriešme len Kotlebove šeky a ruské písmeno Z, ale aj tento prípad otvorenej propagácie a glorifikácie neonacizmu. Pripomínam, že polícia má právo konať samostatne, bez podania trestného oznámenia. Dotyčné osoby by mala vedieť spoľahlivo identifikovať, keďže ide zrejme o cudzích štátnych príslušníkov, ktorí prešli procesom registrácie. Ak konať konať nezačne, budú podané príslušné trestné oznámenia.

Poznámka pre nás občanov – ak dovolíme náckom takto sa producírovať na našich námestiach a v našich médiách, je koniec nášho štátu nebezpečne blízko. Tichá tolerancia fašizmu či nacizmu je spoluvina. A ani nám potom nepomôžu výhovorky, ako nepomohli po 2. svetovej vojne nacistom, ktorí si len robili svoju prácu a plnili rozkazy.

Ani Česká televize sa nepochlapila

V reportáži o zničenej Ukrajine použila ako ilustračné zábery z Mikulčíc zničených tornádom (čas videa 15:19). Hoďte si do vyhľadávania kľúčové slová Mikulčice a tornádo, nájde vám presne túto fotku. Je nanajvýš zaujímavé, že v dnešnom svete internetu a počítačov si niekto nevie zistiť základné informácie a urobí takýto prešľap.

A čo ostatné médiá?

Nič moc. Spravodajstvo týchto dní možno zhrnúť do týchto 5 fráz:

  • Podľa americkej vlády alebo amerických predstaviteľov,
  • podľa britských tajných služieb,
  • údajne,
  • správy nemožno overiť,
  • Zelenskyj žiada.

Zvyšok slovného materiálu v článkoch vyzerá podobne a robí doprovod obyčajnej sprostej propagande.

Panické burzové ataky na dohľad

Keby sa dnes doplavil Kolumbus do Ameriky, ako prvé by možno uvidel titulok The Wall Street Journal, ktorý hovorí o otrasných výsledkoch NASDAQ. Sú na tom rovnako alebo horšie ako v roku 2008, keď prepukla hypotekárna kríza. Titulky ostatných novín nijako nezaostávajú. Inflácia, stagflácia, stagnácia, recesia a všetky ich synonymá. Panika sa nešíri len na Wall Street, ale aj medzi bežnými ľuďmi. Po zrušení Trumpovho múru na mexických hraniciach zaplavila Ameriku ďalšia vlna ilegálnych imigrantov, ale aj mimoriadne brutálneho násilia. Vrcholom ľadovca sú brepty a prešľapy prezidenta Bidena, ktorými zabáva svoje publikum. Srandy bokom, v takomto stave má Biden ešte guráž žiadať Kongres o  33 miliárd pre vyzbrojenie a obnovu Ukrajiny.

Medzičasom nemecká ministerka vnútra varovala Nemcov, aby si pripravili zásoby aspoň na 10 dní vopred. Jej úrad vypracoval aj kompletný zoznam vecí a potravín, ktoré by ste mali mať doma v zásobe. Podľa mojich informácii, už desiatky rokov nazad platila v Nemecku norma, že nový dom musel mať dva druhy vykurovania – jedno hlavné a druhé záložné.

V Nemecku zároveň prebieha ďalšie vyšetrovanie Deutsche Bank. Tá len nedávno oznámila ako prvá z veľkých svetových bánk, že očakáva v USA recesiu. Banku vyšetrujú za pranie špinavých peňazí. Raziu zažila vo Frankfurte aj pobočka Morgan Stanley, rovnako za daňové podvody. Tak sa zdá, že panické ataky sú oprávnené. A centrálni bankári, ktorí sú priamou príčinou problémov, teraz bijú na poplach. Ak im rozdáte bublifuky či záchranné kolesá, bude to mať rovnako nulový význam.

Slovenské nebo majú strážiť Poliaci

A podľa Naďa zadarmo. V živote nie je nič zadarmo. Ale darmo to hovoriť človeku, ktorého si Američania vypestovali v mimovládkach. Takzvaná pomoc z Poľska nás ešte môže škaredo mrzieť. Najmä ak vezmeme do úvahy, že takmer všetka vojenská pomoc a zbrane, ktoré dnes prúdia na Ukrajinu, idú práve cez tento štát.

Foto: Daria RemPexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

2 komentáre k “Politický prehľad #48”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *