Nemecko, chceš si zopakovať minulosť?

Nemecko si dlhodobo všímam pre viacero dôvodov – jazykových, ekonomických aj historických. Práve tieto faktory sa spájajú v posledných správach, ktoré prichádzajú z tohto štátu.

Spomeniem dve správy, ktoré som za posledný týždeň zachytil a majú podľa mňa výpovednú hodnotu o tom, čo sa deje vo svete.

Deutsche Bank predpovedá recesiu v USA

Prvá veľká svetová banka povedala nahlas, že očakáva v USA na budúci rok recesiu. Zároveň očakávajú zdvihnutie úrokových sadzieb aj zvýšenie nezamestnanosti. Čo sa deje v realite? Bojuje sa napríklad o dolár. Začínajú sa objavovať snahy nakupovať a predávať v lokálnych menách a nie dolároch, zároveň USA tlačia na Čínu, aby prestala podporovať Rusko. Veľmoci nemajú priateľov, iba záujmy a platí pre všetkých. Čína môže na vyhrážky odpovedať rôznymi spôsobmi a zrejme to aj robí. Lockdown mesta Šanghaj možno nie je celkom o covide, ale o vyvolaní ďalšieho chaosu v dodávateľských reťazcoch. Čo som čítal, tak okolo 500 lodí ešte stále čaká na prístup do prístavu v tomto meste.

Čína si isto nenechá skákať po hlave a na vyhráženie bude isto odpovedať. V zmysle svojej konfuciánskej tradície to neurobí rovnako ako protistrana, teda nezačne sa vyhrážať Amerike. Urobí to inak, skrz iné prostriedky. Napríklad cez spomínané dodávky alebo útok na menu.

Tak ako tak to v praxi znamená, že to čo čítame v novinách a realita sa od seba čoraz viac vzďaľujú. V najbližšom čase uvidíme naživo, že problémy reálnej inflácie sa nedajú vyriešiť nereálnymi špekuláciami centrálnych bánk alebo investorov na burzách. Finančná fikcia sa stretne s tvrdou realitou. Nedostatkom potravín, surovín a energie. Médiá tomu nepomôžu článkami, kde sa čudujú, že napriek kríze automobilky zarobili nehorázne peniaze. Ako vždy, nenapíšu príčinu alebo otvorene zavádzajú. Výrobcovia vraj zdvihli marže a prestali dávať zľavy. Možno to ešte neviete, ale automobilky dnes už nezarábajú peniaze predajom áut. Stali sa z nich buď finančné inštitúcie alebo začali jednoducho špekulovať na burzách. V tomto konkrétnom prípade stavili na rast cien vstupných surovín, na ktorých je závislá ich výroba a stávka im vyšla. Vtipný moment nastane, keď zistia, že suroviny skutočne nie sú a skutočná výroba už nebude vedieť poskynúť krytie pre burzové operácie.

Sú udalosti na Ukrajine o denacifikácii?

V skratke sú a potvrdili to samotní Nemci. Aj keď spôsobom sebe vlastným. Der Bundestag, teda nemecký parlament upozornil, že jedna z ich krajne nacionalistických strán Der III. Weg (Tretia cesta) poslal na Ukrajinu už druhú materiálnu pomoc pre tamojších nacionalistov. Menovite pluku Azov a politickej strane, ktorá ich kryje.

Spomínaná strana je otvorene neonacistická, už len podľa ich mena, ktoré odkazuje na Tretiu ríšu. Ich symbolika sa nápadne podobá na našich kotlebovcov. Zelená farba a dubové listy v patričnej štylizácii. Der Bundestag zároveň priznáva, že kontakty nemeckých a ukrajinských neonacistov sú dlhodobé a teda aj dlhodobo sledované. Prečo teda tú stranu doteraz nikto nerozpustil?

Nemecko sa hrá s ohňom, ktorý ho už aspoň raz spálil. V prvom rade sa treba pozrieť na to, kto danú správu oznámil. Nespravili to investigatívni novinári, ale rovno jedna z najvyšších inštancii nemeckého štátu. Novinári to ani spraviť nemôžu, pretože by priznali denacifikáciu a odhalili vlastné lži. Preto sa to javí ako „damage control“. Podobne ako nacisti, ktorí sa po vojne hrali na obete. Prípadne sa vyhovárali, že „len plnili rozkazy“. Neposiela náhodou aj nemecká vláda bojovú techniku priamo na Ukrajinu? Nechce tam poslať aj tanky? A nekončí táto technika náhodou aj v pluku Azov? Kto v tom neporiadku dokáže hodnoverne overiť, kto koho podporuje?

Cynický moment tejto aféry je, že Nemci pri tom môžu byť ešte za pekných. Povedia – Aha, my sme tých našich náckov odhalili sami a sami ich aj potrestáme. Otázka znie, kto smeruje Nemecko do zopakovanie minulosti? A druhá otázka, kedy sa aj u nich prebudia bežní ľudia a odmietnu vlečúcu sa vojnu, ku ktorej sa otvorene priznali ich americkí „partneri“. Amerika otvorene povedala, že jej cieľom je to isté, čo už počas 2. svetovej vojny – nechať Rusko krvácať čo najdlhšie. V tomto sa ich základná doktrína nezmenila. Je na nás urobiť jej stopku. Stále si totiž myslím, že bežný človek si neželá ten chaos, ktorý dnes zažívame. Elity sa úplne odpojili od ľudí a toto je výsledok. Ak Amerika chce, nech teda fašizmus pestuje u seba doma. V Európe si ho nemôže priať žiaden príčetný človek. Ani nikto, kto aspoň trochu pozná dejiny.

Foto: Ingo Joseph z Pexels.com

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

Jeden komentár k “Nemecko, chceš si zopakovať minulosť?”

  1. S tym Shanghaiom a dalsimi provinciami pod lockdownom, je to pravda. A hovoria to uz aj samotni Cinania, ktori doteraz nedali na vladu dopustit.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *