Nehľadajme si ďalších nepriateľov, skúsme pochopiť stav vecí

Jeden príklad za všetky nájdete na školách. Začali posielať obežníky, kde zisťujú záujem o kloktacie testovanie aj o samotestovanie.

Časť rodičov vezme za vďak tým samotestom, pretože sú zadarmo. A urobia to preto, lebo boli doteraz zastrašovaní (až budú kvičať), že si ich budú musieť zadraho platiť sami. Iná časť rodičov sa bude hnevať, kam až štát chce zájsť a budú sa hotovať na právnu bitku s riaditeľom, resp. zriaďovateľom.

Pozorne si prečítajte materiál Ministerstva školstva, ktorý obsahuje metodické pokyny pre riaditeľov škôl. Spomínajú sa tam jednak testy, ale tiež rúška a ďalšie detaily.

Keď si prečítate daný materiál, isto si všimnete, že ministerstvo neprikazuje, ale doporučuje. To isté robí napríklad EÚ, nikdy nič vyslovene neprikazuje. Ďalší moment je, že sa v texte hojne odvolávajú na právo a Ústavu SR, na strane druhej ale upozorňujú, že v prípade žalôb rodičov na riaditeľov ministerstvo ich nebude ani chrániť ani zastupovať. Inými slovami, robte čo vám kážeme, ale keď príde na melu, tak ste v tom sami. To isté robia pri citovaní a interpretácii zákonov aj Ústavy SR. Mimochodom, odkedy má zákon o zdraví interpretovať ministerstvo, ktoré má v pôsobnosti školstvo? Rieši elektrikár vodovody?

Toto stavia riaditeľov do nasledovnej pozície – na jednej strane tlak z ministerstva a ďalších štátnych orgánov, na druhej strane tlak práva a Ústavy, podľa ktorých smie konať a zo strany tretej tlak premotivovaných rodičov (oboch táborov, tých zarúškovaných aj tých nezaočkovaných). Samozrejme sú tu aj ďalšie tlaky, napr. blížiaca sa penzia a pod. Než sa pustíte do boja za Vaše presvedčenie, skúste si len uvedomiť, pod akým tlakom je Vaša protistrana, resp. či by ste si nemali vybrať iného, vyššieho protivníka. Je to rovnaké ako pri pouličných protestoch. Ak sa chcete mlátiť s policajtami, urobíte radosť len a len politikom. Dáte im tým zámienku na omnoho tvrdší útok a nevyhráte. Bojovaním s riaditeľmi urobíte podobnú chybu, preto treba mieriť vyššie. Adresovať podania, sťažnosti a petície vyššie. Bombardovať ich kým nezmenia názor. V niektorých štátoch sveta to fungovalo, mimo iných v USA a v Rusku. Hľadajte spojencov, nevyrábajte si nových protivníkov.

P.S:

Pre úplnosť dodávam, že ani jeden dotazník nie ste povinný vyplniť. Ide o dotazník, testovanie povinné nie je. Ani kloktací test, ani samotestovanie.

Foto: Pixabay z Pexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

Jeden komentár k “Nehľadajme si ďalších nepriateľov, skúsme pochopiť stav vecí”

  1. Ako pochopiť stav vecí, ak ti príde domov dieťa zo školy a povie ti, že ho zaočkovali? Bez vedomia rodičov? Len tak, lebo nejaký univerzálny informovaný súhlas…. To nie je fikcia, toto sa reálne stalo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *