Príklad, ako táto vláda pripravuje zmeny zákonov

Minulý týždeň prebehla médiami správa od včelárov, ktorí sa búria proti pripravovanej zmene zákonov. Vec názorne odkryla, akým spôsobom funguje táto vláda a jej poslanci, ako upravujú zákony a hlavne, ako nekomunikujú s odbornou obcou a dotknutými stranami.

Pre začiatok si prečítajte reakciu najväčšieho včelárskeho zväzu (SZV) na ich stránke. V skratke, poslankyňa Monika Kozelová za OĽANO začala s prípravou zákona, ktorý sa dotkne včelárov. Bráni sa, že proces je na samotnom začiatku a celú vec zatiaľ konzultovala len s jedným včelárom. Už tu je základný problém, že robiť podobné zmeny by sa mali prizvaním odbornej obce pri príprave návrhu zákona. Namiesto toho si vláda, ministri a poslanci často vyberajú zopár aktivistov, od ktorých berú rozum. Nič proti aktivistom, občiansky aktivizmus je v poriadku. Nie však ten, keď si minister alebo trebárs VÚC vyberie zopár odborníkov a akurát sú to takí, ktorí sa im hodia. Vidno to napríklad pri eurofondoch, kde máme z EÚ dané, že príprava aj vykonanie programového obdobia musí byť robené participatívne. To znamená, že štát musí už do prípravy zapojiť regionálnych predstaviteľov. Myslíte, že to urobili? Nie, najali si pár profesorov, ktorí im to nakreslili a toto prehlásili za participáciu. Až keď sa regióny začali hlasnejšie ozývať a chrbát im začali kryť aj starostovia, až vtedy začalo ministerstvo konečne komunikovať aj s regiónmi.

Amaterizmus je viditeľný takmer všade. Jednak nemajú informácie v danom odbore, a keď ich majú, tak nemajú schopnosť riadiť a komunikovať. Pretože riadenie je v prvom aj poslednom rade proces informačný. Momentálne je v našom štáte taká situácia, že nik z príčetným odborníkov nie je ochotný ísť s nimi do spolku. Mnohí odborníci nechcú byť spájaní s touto vládou, že im napomáhali a boli za to platení. Ak aj pracujú, tak len naoko a čakajú na ich pád. Takže vláde zostávajú len aktivisti a amatéri. Teda obyčajní ľudia, presne ako to majú v názve strany.

Ďalší problém je, že keď sa ozve oprávnená kritika, politici či poslanci sa postavia na zadné a chcú zrazu podávať trestné oznámenia. Nepáči sa im fídbek a oháňajú sa trestným činom šírenia poplašnej správy. Zvažuje to urobiť aj spomínaná poslankyňa Kozelová. Takto na kritiku reagujú deti v škôlko-klube. Toto je vážny problém a nie to, ako chodí daná poslankyňa oblečená.

Keď si to zhrnieme, tak predstavitelia nášho štátu ignorujú občanov a žiaľ ignorujú aj odbornú obec. Keď sa ozvú nespokojné hlasy, vyhrážajú sa trestnými oznámeniami. Podobné príklady skutočne počúvam už dva roky zo všetkých stupňov riadenia, od ministerstiev až po kraje. Presne takto sa nemá riadiť štát. Predstavte si, že nakoniec poslanci pozvú SZV na rokovanie. Ako asi bude prebiehať? Aká bude dôvera medzi rokujúcimi?

Pre úplnosť musím spomenúť, že som členom SZV. Aj keď aktívne nevčelárim, pravidelne sledujem dianie okolo včelárstva, odoberám zväzový časopis a mám základnú orientáciu vo včelárstve. A na rozdiel od poslancov NRSR si veľmi dobre pamätám sľub, ktorý som zložil pri prijímaní do spolku. Brániť česť včelárov a včelárstva.

Doplnenie 15. februára 2022 o 19:45

Takže namiesto diskusie trestné oznámenie na predsedu SZV. Tak takto funguje terajšia vláda.

Foto:PixabayPexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *