52 proti 48

Tento pomer si zapamätajte, pretože bude určovať chod politiky a vecí verejných ešte dlhý čas.

Referendum, na základe ktorého sa Británia rozhodla opustiť EÚ malo tento výsledok: 51.9% volilo vystúpenie a 48,1% volilo zotrvanie. Dnes, keď Británia konečne prestala prešľapovať na mieste a 1. februára vystúpila, spravili nový prieskum. Vyšli im opačné čísla. Dnes si 53% želá zotrvanie v EÚ a 47% je za vystúpenie.

Dnes sa hlasovalo o impeachmente amerického prezidenta. 52% senátorov hlasovalo za zrušenie ústavnej obžaloby, 48% hlasovalo proti zrušeniu. Ak sa pozrieme na výsledok posledných prezidentských volieb v Spojených štátoch, výsledok bol podobne tesný aj tam.

Voľby prezidenta v susednom Česku? Zeman dostal 51,36%, Drahoš 48,63%. A takto by sme mohli veselo pokračovať ďalej. Čo tým chcem povedať? To isté, čo hovoria aj politici či médiá. Že spoločnosť je polarizovaná a rozpoltená.

Čo však už nepovedia, je B. Víťazstvo 52 nad 48 nie je víťazstvo. Dupľom nie pri mizernej volebnej účasti. Radšej ho odovzdať súperovi, nech si ho užije. Prečo? Pretože sa nedá v kľude pracovať, ak vás má polovica národa v zuboch. Pre obraznosť porovnania, kam by sa dostala firma, kde by polovica zamestnancov robila všetko proti jej vedeniu? Do krachu. A presne tam smeruje aj spoločnosť, ktorá je takto rozpoltená.

Rozpoltenosť má za následok aj to, že vo voľbách už nerozhoduje zdravý rozum. A vytvorí sa zdanie, že existujú len tie dve hraničné možnosti. Čo ak existuje tretia, štvrtá, skrátka iná cesta, ktorá by bola výhodnejšia pre ľudí? Toto je stratégia často používaná na deti. Dáte im zdanlivo na výber, ale len z možností, ktoré ste určili vy ako rodič. Pritom dávate možnosť len medzi nepríjemnou A a ešte nepríjemnejšou možnosťou B. Cieľ rodiča je samozrejme A. Táto možnosť voľby dáva zdanie, že dieťa sa samo mohlo rozhodnúť.

Pri takto tesnom výsledku sa nerozhoduje o myšlienke, nerozhoduje sa o ďalšom smerovaní. Nerieši sa dlhodobé plánovanie, len sa jazýček váh motá každé 4 roky okolo výsledku 50/50. Rozhoduje sivá a čierna propaganda, ktorá sa to snaží uhrať o pár hlasov navyše, len aby to preklopila vo svoj prospech.
Ďalší problém tesných výsledkov je, že ani netreba veľmi manipulovať hlasy. Tých pár cinknutých sa stratí a rozriedi. Iné by to bolo, keby ste chceli cinknúť väčšie čísla, šanca na prezradenie sa tým násobne zvýši.

Skrátka a dobre, tesné výsledky nie sú dobré a zaručujú len permanentný konflikt v spoločnosti. Odzrkadľujú jej hlbokú roztrieštenosť a neschopnosť dohodnúť sa, neschopnosť hľadať spoločné riešenie. Toto je výsledok známeho Rozdeľuj a panuj. Nejednotným sa ľahko vládne.

Foto: pixabay at pexels.com

 

 

 

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *