Keď si ministerstvo školstva robí zo študentov srandu

Učím aj maturantov a samozrejme, že sa rozprávame aj o živote. Pretože dospelí dnes doslova rezignovali na rozhovor s deťmi. Je na nich vidieť, že túžia po debate a hlavne po pochopení, nie po súdení.

Keď som sa maturantov pýtal na nedávne písomné maturity, odpovedali mi rezignovane – hop alebo trop. Povedali mi, že cestovali v čase, pretože maturovali v roku 2020. Taký rok bol uvedený na podkladoch, ktoré dostali pri skúške. Vzápätí sa pýtali, kde sú tí 15 odborníci, ktorí upravili maturitné testy, aby zohľadnili dva roky výpadku a pandémie. Je možné, že nejaké zmeny tam skutočne urobili a zabudli len pozmeniť rok. Naše ministerstvá takmer denne dokazujú, že ani len ministerka nevie poslať poriadne napísaný list generálnemu prokurátorovi. A tiež to, ako rýchlo sa z manželky poslanca môže po odhalení stať poradkyňa Čaputovej. Ani NBÚ nevie poslať pri zablokovaní stránok normálny list s vysvetlením všetkým dotknutým stranám. Prestali platiť akékoľvek pravidlá, štát sa takto postupne rozkladá na drobné súčiastky.

Logicky potom študentom vychádza, že si z nich štát a minister robia dobrý deň. Nemôžme im to mať za zlé, majú ešte obmedzené informácie a príliš málo skúseností nato, aby si urobili rozumnejší záver. Napriek tomu, že do nich hustia z každej strany, ako majú kriticky myslieť. Ide im to hore krkom, to vám môžem povedať z prvej ruky. Ak niekto bude argumentovať ,že decká sa len vyhovárajú, opäť sa mýli. Deti nemajú problém s učením sa. Frfľať samozrejme budú, ale naučia sa, keď k nim učiteľ pristupuje férovo a príčetne. Ale musí to byť v predvídateľnom systéme, za jasných podmienok. Žiadajú tak veľa?

Viete aký je výsledok týchto maturít? Rezignácia. Citujem vetu jedného šikovného študenta: ak si oni robia srandu z nás, tak aj my si z toho a z nich budeme robiť srandu. S týmto pocitom si budú vyberať budúcu vysokú školu a s týmto nastavením pôjdu do života po maturite.

Bravo, ministerstvo sa práve pričinilo o to, aby od nás odišlo ešte viac študentov. A vyhralo cenu Demotivátor roka.

Foto: Karolina GrabowskaPexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

3 komentáre k “Keď si ministerstvo školstva robí zo študentov srandu”

    1. V drvivej väčšine prípadov je to buď konanie z hlúposti alebo zámerne. Niekedy kombinácia oboch, čo je myslím aj tento prípad. Čo reforma, to ďalšia degradácia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *