Politický prehľad týždňa #1

Neoplatí sa reagovať na každé povzdychnutie alebo kýchnutie novinárov či politikov, preto som sa rozhodol sumarizovať len podstatné správy za obdobie uplynulých siedmych dní.

Nie je podstatné, kto bude minister

Väčšina médií aj občanov sa sústreďuje na to, ako si nová koalícia podelí ministerské posty. Toto je absolútne nepodstatná vec a očividne to nechápu ani samotní politici. V relácii Sobotné dialógy v Slovenskom rozhlase napríklad Sulíka konfrontovali s kritikou, že výkonu (ministrom) musí predchádzať myšlienka (ideové smerovanie). Vytkla mu to ešte aj Radičová a právom, pretože v tomto má jednoznačne pravdu. Nemôžte začať riadiť a až potom si dávať ciele. Sulík oponoval, že najprv navolia ľudí (ktorých navyše nemajú) a až potom budú títu uvažovať, ako smerovať svoj rezort. Chcel by som vedieť, či rovnako riadil svoju firmu.

Existuje aj druhá možnosť, resp. skôr nebezpečenstvo. Že Matovič a spol. kvôli svojim ministranám bez reálnych ľudí budú chcieť do vlády naťahať ľudí zo strán, ktoré sa do parlamentu nedostali. Viď Mihál, s prehľadom odišiel zo SaS k Spolu aby sa teraz vrátil späť. Rovnaký príklad je aj Remišová, ktorá odišla od Matoviča za vidinou lepšieho zisku u Kisku. Po voľbách jej zrejme došlo, ako sa sekla. Takýmto spôsobom nová koalícia, ktorá nemá ľudí a polovicu parlamentu obsadila buď neskúsenými deťmi alebo komediantami, tam naťahá ešte horší materiál. Prečo horší? Pretože ak „dokázali“ dať na kandidátky neskúsené deti a komediantov, prečo by zrazu mali zmúdrieť a osloviť skutočných odborníkov? A ešte jedna vec – voliči vo voľbách jasne dali najavo, koho chcú vo vláde a koho nie. Mihál medzi nimi nebol, tak prečo by sa tam mal dostať cez Sulíka?

Je ešte jeden dobrý dôvod, prečo nie je správne vybíjať si energiu na údajných kandidátoch na ministrov. Zavzdušňujeme sa nad niečím, čo nevieme ovplyvniť a tá emócia nám potom chýba na omnoho dôležitejšie udalosti neskôr. Ľudia vydráždení predvolebnou kampaňou a panikou okolo koronavírusu budú na konci takí psychicky vyčerpaní, že nebudú mať chuť ani silu kontrolovať politikov. Mimochodom tých politikov, ktorí s veľkou pravdepodobnosťou budú mať ústavnú väčšinu a budú môcť schvaľovať veci, ktoré sa vás hlboko dotknú na desatročia. A budú ich schvaľovať ľudia, ktorí nemajú takmer žiadne skúsenosti so zákonmi. Vtedy budete potrebovať energiu, ktorou teraz mrháte pri ministerských menách.

Pokračovanie zlej mantry

Keď už sme pri „skokanovi roka“ Mihálovi, skúsme si o ňom povedať o trochu viac. O tomto politikovi hovorí jeden tábor, že je odborník a v minulosti veľmi dobre pomohol podnikateľom svojimi radami. Lenže opačný tábor hovorí, že pomohol akurát tak dať návod, ako ošklbať štát a platiť čo najnižšie dane. To je pokračovanie známej socialistickej mantry Kto neokráda štát, okráda vlastnú rodinu. Táto myšlienka je z princípu chorá, pretože štát sme my všetci. Chorá je aj preto, lebo nastavila spoločnosť tak, aby následne nemala problém s rozkradnutím štátu po revolúcii v ’89. Tú nespôsobila korupcia, ako sa dnes ľúbi tvrdiť. Rozkradnutie umožnilo práve to, že ľudia mali v mysliach zafixovanú túto chorú myšlienku. A Mihál je jej liberálnym pokračovaním. Na čele so Sulíkom a jeho minimálnym štátom a ochotou predať Mochovce po druhý krát.

Vyjadrenia politikov

Pristavím sa ešte pri niektorých ďalších vyjadreniach politikov. Matovič povedal vetu, že po ovocí spoznáte ich. V tom má pravdu, ale toto príslovie platí rovnako aj pre neho, nielen pre tých druhých. Následne si Kollár pýta imunitu od novinárov, aby do nich prestali dobiedzať s otázkami. A Sulík to zaklincuje, že myšlienkové smerovanie má udať osoba ministra a nie dialóg v strane alebo koaličnej rade. Kiska povedal najviac tým, čo nehovorí. Resp. opäť váha, prešľapuje na mieste a je neschopný rozhodnej akcie.

Za zmienku stojí aj nový svätý grál koalície – Útvar hodnoty za peniaze. Množstvo politikov sa odrazu snaží hodiť vlastnú zodpovednosť najprv na investigatívnych novinárov a najnovšie na tento útvar. Dokonca až tak, že chcú navýšiť jeho veľkosť a dokonca mu dať bezpečnostné previerky, aby mohol lustrovať tajné materiály. Prípadne chcú zriaďovať nové inštitúcie. Ale už nedopovedia, komu by sa mali tie inštitúcie zodpovedať. Po ovocí poznáte ich – svoje predvolebné sľuby sa snažia hodiť na kde koho. Aj keď pred voľbymi hovorili, že majú špičkové programy, odborníkov a opatrenia, ktoré nasadia okamžite a okamžite nám ušetria peniaze.

Na Matoviča netreba žiaden Smer ani Blahu. Matovič sa spoľahlivo odrovná sám vlastnými vyjadreniami, ktoré sa do jedného dajú všetky použiť aj proti nemu.

Coronavírus

Tu budem pomerne stručný a odkážem len na článok Ivana Hoffmana Prieskum bojom. Jeho slová sa potvrdili napríklad včera, keď Zornica začala vyrábať rúšky. K Zornici sa isto v budúcnosti pridajú aj ďalšie domáce podniky, ktorým to umožní začať sa konečne rozvíjať.

Mimochodom, túto istú myšlienku propaguje tak Trump, Rusko ako aj samotná EÚ. Rusom sankcie a v podstate ekonomická karanténa ešte stále pomáha obnoviť svoj priemysel. Trump otvorene hovorí, že chce dostať domov americkú výrobu z Číny. EÚ zasa pri rozdeľovaní eurofondov hovorí, že výzvy sa majú tvoriť priamo na mieste použitia, participatívne. Nie ako doteraz, direktívne z Bruselu. To znamená, že sa tieto prostiedky dajú prideľovať aj bez vypisovania výberových konaní, ktoré sú z princípu náchylné na korupciu. Ak si priamo podniky a sociálny partneri v území dohodnú prioritu rozvoja a čo im chýba, rovno vedia nastaviť všetky projekty. Korupcia sa dá odstrániť tak, že tie peniaze sa pustia len vtedy, keď sa na nich dohodnú všetci partneri a vzájomne sa budú aj kontrolovať.

Coronavírus bude zároveň fungovať aj ako univerzálny vinník preformátovania svetovej ekonomiky. Už dlhší čas všetci finančníci kuvikajú, že príde väčšia kríza. Americká vláda si každý rok navyšuje dlhový strop, financie ostatného západného sveta tiež nie sú zdravé. Čínska mena sa v roku 2016 dostala medzi rezervné meny. Do toho sa Rusko odstrihlo od medzinárodného peňažného systému a začalo obchodovať ropu v rubľoch. Otvorene sa hovorí o dedolarizácií, čo bolo ešte pred pár rokmi označované ako hoax. Národné banky doteraz rozhadzovali peniaze z helikoptér a najnovšie ústami MMF uvažujú, že by s tým mali pokračovať. Jednoducho za žiadnu cenu nemôžu povedať, že kapitalizmus skrachoval. Aj keď všetci vidia, že cisár je nahý. Coronavírusom však bude dať zamaskovať jeho prerod na nový systém. Či lepší, to sa ešte len uvidí.

Čo sa týka samotného vírusu, tam by som namiesto fyzickej karantény radšej nariadil karanténu sociálnych sietí. Na ľudí sa tam valí tona bordelu, od vtipov až po „zaručené“ rady, ako proti tomuto vírusu bojovať. Videl som to sám na našej škole. V pondelok na tretej vyučovacej hodine si začali decká šuškať, že asi pôjdu domov. Vyčítali to na nejakej stránke. Vtedy som im odpovedal, že by si mali radšej počkať na oficiálne zdroje informácii, riaditeľa, samosprávny kraj alebo úrad hygienika. Keď ľudia miesto oficiálnych zdrojov počúvajú JPP, tak to potom aj so spoločnosťou vyzerá.

Ešte jedna vec, prebieha nám tú diplomatická roztržka s Nemeckom o zabavené dodávky zdravotníckeho materiálu. Nemci v prístave najprv zhabali dodávku pre nás, následne aj pre Švajčiarsko a Rakúsko. Naše ministerstvo zahraničných vecí vedené Lajčákom ani nepíplo ale Švajčiari s Rakúšanmi si po hlave skákať nenechali, predvolali si nemeckých veľvyslancov. Nemecko už pripustilo, že zadržané zásielky uvoľní. Vírus nám teraz pekne ukáže, kto je partner a kto háji naše záujmy. Či zažijeme zradu zvonka alebo aj zvnútra. Po ovocí poznáte ich?
Doplnenie: náš premiér nateraz dementoval informácie, že by Nemecko zhabalo aj dodávku určenú pre nás, nemá viac informácii. Možné sú oba scenáre, že je to mylná informácie, ale rovnako aj to, že sa k tomuto incidentu nikto zámerne nechce prihlásiť, pretože by z toho reputačne vyšiel veľmi zle. 

Významné výročie

Včera prebehla v novinách správa, že máme 42. výročie letu Vladimíra Remeka do kozmu. Mnohí si povedia no a čo, letel panáčik do kozmu. Nie tak celkom. Československo bolo tretím štátom na svete, ktorý mal v kozme človeka. Hneď po Rusku a USA. Toto nie je maličkosť ani práca jediného kozmonauta. Nato, aby ste mali človeka v kozme v tých časoch aj dnes, potrebujete vedu, výskum, priemysel, lekárov, inžinierov. Skrátka celú zdrojovú základňu štátu. Pretože kozmický a atómový priemysel je technologickou špičkou nášho sveta.

Že sme mali človeka v kozme dokazuje našu vyspelosť. V tom čase sme mali aj zaocenáske lode, dokázali sme vyrobiť všetko od školskej lavice, cez lieky až po špeciálne ocele pre jadrový priemysel. Na mieste je preto otázka, či by let do kozmu bol umožnený, ak by sme boli zaostalý štát. Dobre, nemali sme mandarínky a banány. Ale odpovedzte si na otázku, čo vám pridá na psychickej pohode, mandarínky alebo stabilné bývanie a práca?

Takže ak niekto paušálne tvrdí, že socializmus bol len zlý a my sme len čierna diera, tak škaredo klame. Buď z nevedomosti alebo zámerne. Ak sa pozrieme dnes na západný svet, ten si už dávno spravil bodové rebríčky, v ktorých hodnotí ľudí z Ostbloku podľa našich schopností. Takýto bodový rebríček majú aj štáty, keď schvaľujú vašu emigráciu. Body dostávate za vek, jazykové schopnosti, profesiu atď. Fuj, aká škaredá diskriminácia, že? Viete kto je najžiadanejší vo výskumných a vedeckých kruhoch v západnom svete? Česi, Rumuni, Rusi a Slováci. Prečo? Pretože Remek! Pretože naše vzdelanie, pretože naša pracovitosť, pretože naše nereptanie a pretože naša snaživosť. Pretože nie sme čierna diera ani mafiánsky štát, ako sa nám to roky snažia nakukať. Opäť použijem Matovičovu vetu – Po ovocí poznáte ich. Kto dnes tvrdí, že sme babráci, programuje nás práve na osud ustráchaných babrákov bez štipky sebadôvery.

P.S.

Na záver jedno porekadlo – Uprostred brodu sa kone neprepriahajú. Doplním, že dupľom nie, ak sa blíži povodňová vlna (ekonomická kríza a coronavírus). To na margo kompletnej výmeny úradníkov v štátnom aparáte s príchodom novej vlády.

Foto: od Rene Asmussen z Pexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *