Politický prehľad #37

Zima si v pokoji ide svojou cestou, nehľadiac na to, čo vystrájajú ľudia. Rovnako si idú svojou cestou aj ľudia, ktorí si všimli, že štát definitívne prestal plniť svoje základné funkcie.

Strašenie ako nová norma

Dá sa povedať, že jediná pandémia, ktorú dnes na svete máme, je padnémia strašenia. Strašenia infláciou, strašenia novou mutáciou a samozrejme, strašenie vojnou. O to strašnejšie je, že sa to posledne menované deje práve pred Vianocami, teda sviatkami pokoja a radosti. Skúšajú to znovu cez Ukrajinu a slovník jednotlivých politikov je neustále ostrejší. Keď sa na to pozriem zo strany USA, potom ich akcie vyzerajú nasledovne. Biden sa najprv vyhráža odvetou, ak Rusko napadne Ukrajinu. Následne ale vyhlási, že Ukrajina nie je členom NATO, takže neexistuje žiaden mandát, aby tam prišla pomoc. A vzápätí sa objaví ďalšie varovanie od G7, že útok bude mať pre Rusko nedozierne následky. Túto pomerne čudnú stratégiu predvádza Bidenova Amerika už dlhšie, napríklad pri plynovode Nord Stream 2. Najprv sankcie, potom že nebudú robiť problémy Nemecku a nakoniec (už po nemeckých voľbách) znovu sankcie. Vtipné však je, že Rusku sa pri terajších cenách plynu vrátila v podstate celá investícia do nového plynovodu. Takže jediný, kto bude mrznúť, bude Európa. Na čele s Nemeckom… A ešte im tam Británia navozí tri nové vojenské základne pre prípadnú vojnu s Ruskom, ako nedávno napísali The Times. Ale podľa Bidena, Rusko vraj zaplatí strašnú cenu. Hey Joe, a akú cenu zaplatia USA za vaše vojnové avantúry?

V každom prípade sa mi ale zdá, že ak chcú stoj čo stoj urobiť provokáciu smerom k Rusku, tak práve Vianoce sú tá najvhodnejšia doba. Ľudia majú plné zuby všetkého, na trhu chýbajú niektoré tovary, prípadne ľuďom chýba práca a peniaze. Skrátka, každý má úplné iné problémy, ako Naďove vojenské nákupy či ďalšia vojenská avantúra Ameriky. To však neznamená, že by sme to mali brať na ľahkú váhu. Snaha vyprovokovať za každú cenu krvavú melu je tu aj preto, lebo dolárová pyramída sa už definitívne rozpadáva. Svetová ekonomika je položená na úveroch/dlhopisoch a ich derivátoch, no a centrálne banky neustále tlačia nové peniaze. Svetový dlh neustále narastá a americká federálna vláda už roky po sebe neustále odkladá svoj vlastný bankrot. Asi viete, ako dopadne človek, ktorý si na seba naberie príliš veľa úverov od kde-koho. To isté platí aj pre štáty. Aj tie najväčšie. Len to dlhšie trvá a dlhšie sa to dá maskovať.

Čaputová nadsluhuje

Urobila jednu vec, ktorú urobiť nemala. Verejne povedala, že nerozumie vlastnému národu. To je v jej pozícii jednoducho tabu. Ak takúto vetu vyriekla, automaticky a logicky mala nasledovať rezignácia. Nemusíme brať do úvahy nič z toho, čo doteraz povedala alebo urobila. Stačí toto jedno vyhlásenie, ktoré má zásadný význam.

Jej vyhlásenie je zároveň v príkrom rozpore s ocenením, ktoré jej dal časopis Forbes. Vraj je v prvej stovke najvplyvnejších žien. Človek, ktorý povie takúto vetu? Komu chce tým „ocenením“ poslúžiť Forbes?

Rakúšania protestujú

Rakúsko si za posledné 3 mesiace vymenilo už 3-och kancelárov. Zároveň u nich prebiehajú pravidelné protesty. Dokonca novomenovaný kancelár, predtým minister vnútra, išiel na svoje uvedenie do úradu uprostred protestu a musel ho chrániť kordón policajtov.

Propaganda tam beží rovnako ako u nás. Denník Der Standard priniesol správu o protestoch a vykreslil ich v nelichotivom svetle – že protestovali pred nemocnicou a pod. To sa samozrejme odrazilo vo verejnej mienke. Mnoho diskutujúcich pod článkom automaticky odsúdilo protestujúcich. Len zopár z nich napísalo, že je čudné, ak v 21. storočí, kde majú všetci telefóny s kamerami a internetom, má článok tak málo obrazového (teda dôkazného) materiálu. Ak by ho zverejnili, tak by bolo jasné, že pred nemocnicou neprotestovali žiadni vulgárni dezoláti, ale práve lekári a sestričky, ktorí sa bránili povinnému očkovaniu. Logicky teda protestovali pred vlastným zamestnávateľom, prečo by mali ísť niekam na opačný koniec mesta?

Ako za komunizmu

Ako za komunizmu to vyzerá v USA, ale rovnako u nás, v Európe. V Amerike preto, lebo zažívajú na vlastnej koži známy vtip o ruských novinách, ktoré majú prázdne strany, pretože „začém búkvy, vsjo jásno“. Dnes sa opäť číta medzi riadkami a správy sú takpovediac šifrované. Napríklad namiesto Fuck Joe Biden sa udomácnila nevinná vetička Let’s go Brandon. V americkom prostredí sa tomu hovorí politická korektnosť, ale je to len iné meno pre jav, kde si pravda vždy nájde svoju cestičku von. Ako za komunizmu to majú aj s niektorými tovarmi, ktoré im chýbajú na trhu, pretože kolabuje svetový obchod a doprava.

U nás to máme ako za komunizmu najmä v obchodoch a službách. Kým za komunizmu boli prázdne pulty, prípadne sa niektorý tovar predával tzv. pod pultom, my dnes zažívame obrátenú situáciu. Pulty sú viac-menej plné, ale zatvorené sú celé obchody. Teda, len niektoré. Kým za socíku sa chodilo na tajné bohoslužby, dnes sa chodí tajne ku kaderníčke, na nákup aj sa najesť. Ak je niekde na dverách napísané Otvorené v režime OP, neznamená to automaticky stopku na vstup do prevádzky.

Čo máme spoločné na oboch stranách Atlantiku je propaganda. Pozriete si večer správy, v nich propaganda. Noviny napríklad nemajú problém napísať v reportáži pod menom nejakého opýtaného titul bývalý antivaxer. Neskôr večer si pozriete satirický program Pumpa, ktorý má parodovať aktuálne dianie a politiku. V ňom ale paródiu nenájdte, len tú istú propagandu, akú ste videli dve hodiny predtým v spravodajstve. Pozriete si zábavný program ČS má talent, kde sa vyjadruje Jaro Slávik a neskôr na internete uvidíte toho istého Slávika, ktorý v sebe objavil talent „politológa“. Propaganda plynule prechádza z média do média a nasleduje vás všade, kam sa pohnete.

Čo ďalej?

Odstrihnúť správy. Medzičasom už aj slepý musel uvidieť, že štát prestal plniť svoje funkcie. Už nepotrebujete vedieť, že detské psychiatrické oddelenia sú vyťažené na 170-200 percent a že za posledný rok pribudlo 40 percent nových prípadov. Rovnako nepotrebujete vedieť, že Ústavný súd SR si prestal plniť svoju základnú funkciu a vyjadruje sa už len k samozrejmým veciam, o ktorých by ani rozhodovať nemusel. Je jasné, že ÚVZ môže vydávať vyhlášky, to nám ÚS nemusel ozrejmovať. Podstatné bolo dozvedieť sa, či sú v súlade Ústavou a či neporušujú základné práva.

Stačí len nevyhnutné množstvo správ a aj tie treba vnímať cez poriadne silný firewall, aby som použil počítačovú terminológiu. Ak chcete ľudovejšie prirovnanie, tak sa každej správy dotýkajte len 2-metrovou bakuľou.

Je jasné, že sa preformátováva celý svet. Ekonomika, zdravotníctvo, veda, školstvo aj celé štátne zriadenia. Kto si myslí, že sa čokoľvek vráti do tzv. normálu, tak žije v sne alebo sa ho len príliš kŕčovito pridŕža. A kto to už pochopil, ten začal pracovať na novom štáte, na nových podmienkach žitia. Pretože žiť sa musí a ak doterajší štát zlyháva, naša jediná starosť by mala byť budovanie nového. Nie nadávanie, nie paródia starého systému. Len sústredená práca na spravodlivejšom, účelnejšom a lepšom systéme.

Foto: Any Lane z Pexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

8 komentárov k “Politický prehľad #37”

  1. Výborný článok ako vždy. Let’s go Brandon som si všimol, hľadal, no nenašiel som význam tohto bonmotu. Aký to má význam? Prečo práve toto?

    Čo sa týka Forbesu a Čaputovej. Myslím, že podstatnou informáciou nie je jej vplyvnosť, ale dôvod udelenia – účasť na povalení vlády. V tom prípade ide možno o vytiahnutie nejakého masla na jej hlavu. Správne to vysvetlil na tlačovke aj R. Fico. Ak Žužu nepochopí, budú možno ťahané aj nejaké tvrdšie kamene.

    1. Ďakujem.

      Brandon – išlo o to, že boli preteky NASCAR, ktoré sú v USA mimoriadne populárne. Dav v nich kričal Fuck Joe Biden a komentátor, aby to zamaskoval, tak povedal, že dav kričí Let’s go Brandon, čo je meno jedného zo známych jazdcov (Brandon Brown). Spodobovanie funguje aj v angličtine… Takto dopomohol k vytvoreniu tejto nadávky.

      Čaputová – ona v podstate funguje len na oceneniach. Jednak ich sama prijíma a jednak ich sama odovzdáva. Ak chceš niekoho podvihnúť, odovzdaj mu nejakú cenu. Ak chceš niekomu zachrániť reputáciu, oceň ho. Funguje to aj naopak. Ak dáš cenu evidentnému niktošovi, tak tým práve poukážeš na jeho chabé vlastnosti. Preto si treba dávať pozor, kto ťa chváli a prečo.

      Mimochodom, podobne to bolo vykreslené včera, keď dávali seriál Mária Terézia, keď mala ľavobočka a jezuita jej to chcel vytmaviť v poslednej kázni, ale zasiahol pápežský nuncius, aby ju nakoniec pochválil (a nie zatratil). Kázeň bola koncipovaná ale tak dvojtvaro, že budila najprv dojem, že z toho bude zatratenie panovníčky. Neskôr to nuncius vysvetlil jezuitovi – prečo sa niečo niekomu odpúšťa a toleruje.
      (Pozn. seriál používam len na ilustrovanie tejto techniky oceňovania, nie na pochvalu samotného seriálu, ktorý je čistou propagandou.)

  2. už som netrpezlivo čakal, kedy opäť niečo zverejníš.
    K článku okrem chvály niet čo dodať – ani k obsahu, ani k štylizácii.

    1. Riešil som osobné záležitosti a sústreďoval sa viac na prácu. Aj kolo domu toho bolo pred zimou viac. Pred touto konkrétnou zimou aj bonusové povinnosti. ;-)
      Vypúšťal som politiku a médiá v zmysle sebaobrany. Vnútorný firewall mi spustil reštrikčnejší režim ochrany.

      A tí pozornejší si isto všimli, že som ubral Politické prehľady, ale naopak pridal skôr všeobecnejšie spoločenské zamyslenia. Teda pohľad od konkrétnych detailov viac na všeobecné a globálne dianie.

      Vďaka aj za Tvoje postrehy.

  3. Chválím pěkný neagresivní článek..klidný rozumný. Je pravda že je třeba brzdit i v kritice a vlastně ve všem. Zklidnit nitro. Už toho zlého bylo tolik moc, že bychom za chvíli možná zkolabovali .Nervy potřebuji odpočinek. Strach nemám z toho co bude. Nechci ale podlehnout vzteku a hněvu a ni nechci rezignovat. Musím s chladnou hlavou především přemýšlet co udělat dál, co je správné a nejlepší. Díky za články!

    1. Ďakujem za postrehy. Mnoho ľudí to berie tak, že pokoj sa automaticky spája s rezignáciou a nevedia si predstaviť, ako môže spolu súvisieť pokoj a aktivita.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *