Politický prehľad #53

Politika postupne ustupuje reálnym problémom v ekonomike aj sociálnej oblasti a tento trend bude postupovať. Keď si pozriete, ako dopadli posledné voľby v mnohých tzv. silných štátoch ale aj u nás, potom isto vidíte úpadok odbornosti aj politickej kultúry.

Kým odídete na dovolenku

Skontrolujte byt či dom, ale nezabudnite pozrieť aj najnovšie správy. Západ tvrdí, že Gazprom znižuje dodávky plynu do Európy. To je pravda pre dva dôvody – plánovaná a každoročná letná údržba a tiež pre sankcie. Rusi hovoria, že im Siemens kvôli sankciám nedodal technológie. Poviete si, že Rusko blafuje a klame. Nuž ale prečo sa potom Siemens vyhovára na nedodané kľúčové diely z Kanady a Kanada tvrdí, že bude v sankciách neoblomná. To sa potom bude ťažko robiť údržba a nik príčetný v Rusku nebude riskovať výbuch distribučnej siete. Nemecko už teraz vyhlasuje poplach. A možno konečne schváli Nord Stream 2.

Zároveň s tým majú USA problém exportovať LNG pre požiar v plniacej stanici. EÚ nenapadlo nič lepšie, ako schváliť povinnosť mať zásobníky plynu naplnené na aspoň na 80 percent. Ako to chcú urobiť je už druhá vec. Preto píšem vyššie, že elity a aj politika sa nadobro odpojili od reality bežného človeka.

Pripočítajte k tomu infláciu, ktorá má našliapnuté ku tzv. flácii všetkých druhov naraz (inflácia, deflácia, stagflácia a hyperinflácia) a máte zarobené na perfektnú búrku. Trhový liberálny špekulatívny kapitalizmus zašiel priďaleko za hranicu svojej životnosti. Takže je dosť pravdepodobné, že sa niekedy v zime opäť stretneme v plánovanom hospodárstve. A budeme sa pýtať starších ročníkov, prípadne ich prosiť, nech si spomenú, ako budovali štát, keď boli mladší. Predtým ich však budeme musieť poprosiť o odpustenie za všetko to okydávanie, ktoré sme posledné dve desaťročia predvádzali.

Novinári sa neprestávajú čudovať

Tentoraz sa čudujú, že ministerka kultúry nechala bez diskusie schváliť nový mediálny zákon. Ale už postupne prichádzajú na to, čo vedia odborníci z jednotlivých rezortov už dávno – táto vláda zásadne nediskutuje a valcuje všetko, čo jej stojí v ceste. Bez diskusie, v zrýchlenom konaní, bez patričného legislatívneho postupu. Čo nerobil ani len Smer na vrchole svojej moci.

Šokujúce je, že to novinári nevedeli alebo nepostrehli, keďže sú priamo pri zdroji informácií a vedia neporovnateľne viac ako bežní občania. Čo vedia navrch, to nemôžu vždy publikovať, ale jednoznačne vedia viac ako obyčajný občan. O to horšie je ako kryli tejto vláde chrbát, mlčali pri tlačových konferenciách, nepýtali sa správne otázky a ani netrvali na odpovediach.

Pre toto všetko ich čudovanie nie je na mieste a je mi za nich trápne. Takže znova tá istá otázka – načo sú nám takéto noviny a novinári?

Spochybňovanie volieb v USA

Po internete sa šíri informácia, že Texas zrušil výsledok volieb. Nie je to pravda. V Houstone sa konal snem republikánov, na ktorom sa zúčastnilo cez 5.000 delegátov a tí odmietli uznať výsledok prezidentských volieb. Mimo toho riešili aj množstvo iných vecí, napríklad neuznanie federálnej dane, označenie homosexuality za nevhodný výber životného štýlu, zbrane. Nie všetky rezolúcie prešli.

Treba však povedať, že táto rebélia sa skôr alebo neskôr môže pretaviť do politickej reality nielen v Texase, ale aj ďalších amerických štátoch. Niektorí si už dnes robia srandu, že 33% podpora Bidena znamená, že mŕtvi nielen volia, ale zrejme sa zúčastňujú aj prieskumov verejnej mienky.

Kam sa pozriete, tam rastie vnútorná opozícia. Už pred dvoma rokmi som písal, že voľby čoraz častejšie končia patom. Spoločnosť je rozdelená na dva nezmieriteľné tábory a prejavuje sa to práve pri voľbách. Nevadí, hlad a chlad ich znova donútia spolupracovať aj pracovať pre spoločné dobro.

Nebezpečný Instagram

Spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuje Facebook aj Instagram, spustí rodičovskú kontrolu pre túto platformu. Naoko to vyzerá ako správny krok, ale nie je tomu tak. Mnohé odhalilo, keď bývalá zamestnankyňa Instagramu vyniesla von informácie, ako spoločnosť zneužíva svoje logaritmy porovnávania sa proti ľuďom. Následok je zvýšená miera samovrážd u mladých ľudí, hlavne dievčat. Tí sa nevedia vyrovnať svojim vzorom, ktoré na sieti sledujú. Vo svojom veku nevedia odhadnúť, že ich vzory sú umelé, nastajlované a vyretušované. V podstate sa nám opakuje situácia spred rokov, kedy mladé dievčatá padali do anorexie alebo bulímie pre vyretušované a vychudnuté modelky. Vtedy prebehla silná debata a modelky začali postupne priberať. Skončila sa éra supermodeliek a mnohé značky dnes zobrazujú pestrú zmes ľudí. Sú aj značky, ktoré sa rozhodli využívať počítačom generované osoby.

Zdá sa však, že supermodelky našej generácie dnes vystriedali influenceri s miliónmi sledovateľov. Ostatné sa opakuje. Ide o neriešenú systémovú chybu celého priemyslu, ktorý je na toto nabalený. Takže akcia Instagramu nie je na pochvalu. Neprišli s obmedzením sami, zmenu spravili až po odhalení a verejnom tlaku. Zároveň sa rozhodli pozastaviť vývoj platformy pre užívateľov mladších ako rokov.

V reči terajšej mládeže je teda Instagram toxic. Strážte si, čo robia vaše deti. Nemusia ani pozerať porno či iný zakázaný obsah. Devastačné pre mladé dievča môže byť už len to, ak sleduje ľudí typu Plačková. Preto sa neoplatí mávnuť rukou nad takýmito osôbkami. Majú veľký dosah aj spoločenskú zodpovednosť, sami však za zničené životy osobnú zodpovednosť nikdy nenesú. Sem až zašla selfie móda.

Mimochodom, Instagram v tom nie je sám. Twitter robí v poslednom čase veľký nábor pracovníkov a je minimálne podozrivé, koľko už najal bývalých pracovníkov policajných a spravodajských služieb. V tejto súvislosti si spomeňme na jednu z definícií fašizmu – príliš tesné spojenie vládnej moci a súkromných firiem. Ako v Taliansku (kde sa tento pojem v roku 1915 zrodil), tak aj v Nemecku boli veľké firmy komplicmi režimu.

Remišová vs. Cigániková

Tento súboj žien v bahne komentovať nebudem a vypichnem len to podstatné. Cigániková vyhadzuje Remišovej na oči, že premárni 8 miliárd eurofondov.

Všetko zlé je na niečo dobré. Keďže Plán obnovy je v prvom rade úver, tak je dobré, že Remišovej neschopnosť zabráni uviazať si na krk ešte aj tento balvan. Úplne stačí bezbrehé míňanie našich peňazí na zbrojenie. Tuto poradca čaputovej Mikloš to dodnes obhajuje. V podstate sa vyjadril za zvýšenie zbrojných výdavkov na 6 percent HDP a tiež priznal, že posledné ukrajinské vlády boli zostavené za asistencie USA. Jemu samotnému ponúkli ako cudzincovi miesto ministra. Predpokladám financií, to nakoniec dostala pani s americkým pasom. Oni sa už otvorene priznávajú k tomu, z čoho ich obviňujú.

Foto: Edu Carvalho z Pexels.com

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *