Odmietnutie zatiahnutia do vojny – otvorený list poslancom NRSR

Namiesto emailov, ktoré sú dlhodobo ignorované, som sa rozhodol napísať vybraným poslancom NRSR papierový list. Myslím si, že bude pre poslancov ťažšie vysporiadať sa so svojim svedomím, ak budú chcieť vyhodiť kopu listov od občanov (od ktorých majú mandát), ako keď len ich asistent stlačí tlačidlo Delete pri zmazaní našich emailov.

Text uvádzam v plnom znení, doplňte podľa potreby vlastné dôvody či formulácie. Adresa do parlamentu je nasledovná:

Národná rada Slovenskej republiky
Námestie Alexandra Dubčeka 1
812 80 Bratislava 1

Text budem adresovať minimálne šéfom poslaneckých klubov, resp. ďalším vybraným poslancov zo všetkých strán (aj nezaradeným). Kompletný zoznam poslancov nájdete na stránke NRSR.

Znenie otvoreného listu:

Pani poslankyňa, pán poslanec,

obraciam sa na Vás ako na svojho voleného zástupcu vo veci vojenskej zmluvy medzi Slovenskom a USA. Zásadným spôsobom odmietam takúto zmluvu pre množstvo dôvodov, z ktorých uvediem len tie najvážnejšie:

1. Nejde o obrannú zmluvu, ale nástroj na uplatňovanie záujmov USA. Veľmoci nikdy nemajú záujem kohokoľvek chrániť, majú len vlastné záujmy.
2. Predložená zmluva je nevýhodná najmä z toho dôvodu, že nevzniká takpovediac na zelenej lúke. USA sú vedúcou silou v NATO a majú o Slovensku nadmieru informácii aj prevahu ekonomickej či politickej sily, čo stavia Slovensko do výrazne nevýhodnejšej situácie pri podpise akejkoľvek zmluvy.  Je to dôvod navyše vždy bojovať za lepšie podmienky.
3. Americké základne budú slúžiť na prípadný útok voči Rusku. V tomto prípade nejde o hoax, ako to neustále prezentujú ministri Naď a Korčok. Najprv noviny The New York Times uverejnili článok(1 ), že americká armáda môže v budúcnosti v štátoch východnej Európy školiť ukrajinských vojakov podobne ako to robili v Pakistane s mudžahedínmi. Tými mudžahedínmi, ktorý boli nasadení voči vtedajšiemu Sovietskemu zväzu a z ktorých sa neskôr stali bojovníci Talibanu či ISIL. Tieto informácie sú predstaviteľmi vlády SR neustále prezentované ako lži, zavádzanie a propaganda. Včera rakúska tlač (Der Standard) uverejnila článok (2), že vyššie spomenuté informácie sú už skutočnosťou. Britskí vojenskí poradcovia už sú na Ukrajine a cvičia tamojšie ozbrojené zložky pre prácu so zbraňami, ktoré im Veľká Británia mieni v krátkom čase dodať. Vyššie uvedené fakty dostatočne zrozumiteľne ilustrujú, že veľmoci najradšej bojujú cudzími rukami, resp. do posledného cudzieho občana.
4. Pre vyššie uvedené existuje podozrenie, že zbrane, ktoré v poslednom čase Slovensko vo veľkom nakupuje, budú použité v konflikte, do ktorého budeme ako štát zatiahnutý. Inými slovami, vojnu USA voči inému štátu budeme platiť my, občania a daňoví poplatníci SR.
5. Generálny tajomník NATO sa vyjadril na tlačovej konferencii (3), že v prípade, ak Nemecko odmietne jadrové zbrane, môžu  byť vďaka takýmto bilaterálnym zmluvám umiestnené vo východnej Európe, teda aj na Slovensku.

V tejto súvislosti mám na Vás nasledovné otázky:

1.  Ako dlho mienite tolerovať ministrom tejto vlády očividné klamstvá a urážanie vôle občanov? Ministri nie sú Vaši nadriadení. Naopak, NRSR vyjadruje dôveru alebo nedôveru vláde resp. jej ministrom. V zmysle Ústavy SR ste však aj Vy podriadení vôli občanov a v našom zastúpení ste prisahali vykonávať našu vôľu.
2. Aký záujem má Slovensko na účasti v partizánskej vojne vedenej Spojenými štátmi a Veľkou Britániou voči Rusku?
3. Ako prispeje viac zbraní v našom regióne k deeskalácii rokmi nahromadeného napätia?
4. Uvedomujete si, že ak zlyhajú diplomatické prostriedky na odvrátenie vojny, bude sa k nim treba vrátiť aj po nej? Po každej vojne si obe strany beztak musia opätovne sadnúť za rokovací stôl a dohodnúť sa.
5. Budete znášať následky zatiahnutia Slovenska do očividne pripravovanej partizánskej vojny medzi USA a Ruskom?

Na záver pripomínam právo, konkrétne zákon Zákon č. 300/2005 (Trestný zákon), § 417 – Ohrozenie mieru. Tu je jeho znenie:
(1) Kto v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až desať rokov.

(2) Odňatím slobody na desať rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie sa potrestá páchateľ, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) v spojení s cudzou mocou alebo cudzím činiteľom,

b) ako člen nebezpečného zoskupenia, alebo

c) za krízovej situácie.

USA sú cudzia mocnosť a momentálne máme krízovú situáciu.

Ako občan SR si neželám podpis vojenskej zmluvy s akýmkoľvek štátom. Želám si mier a spoluprácu so všetkými štátmi, ktoré o ne stoja, avšak vždy na rovnocennej úrovni. Zároveň týmto vyjadrujem nedôveru obom spomínaným ministrom.

dňa      /     /        v __________________________

Poznámky
1. článok NY Times – https://www.nytimes.com/2022/01/14/us/politics/russia-ukraine-biden-military.html
2. článok Der Standard – https://www.derstandard.at/consent/tcf/story/2000132618330/grossbritannien-liefert-panzerabwehr-waffen-an-die-ukraine
3. tlačová konferencia generálneho tajomníka NATO – https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_188772.htm

Koniec listu
______________________
Foto: Karolina Grabowska z Pexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

2 komentáre k “Odmietnutie zatiahnutia do vojny – otvorený list poslancom NRSR”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *