Politický prehľad #39

Láme sa to. Ale neláme sa to na svetových udalostiach, ani na protestoch. Láme sa to na nás. Ako k tomu všetkému pristúpime. Či s chladnou hlavou a rozvahou, alebo len tak skočíme do mútnej vody, kde budeme len znovu ulovení.

Vojenská zmluva a Čaputová

Včera mala Čaputová prejav, kde komentovala vývoj na Ukrajine. Spomínala tam niečo v zmysle, že by sme mali zabrániť opätovnému deleniu sfér vplyvu. Pani si nevšimla americké sankcie na európsky plynovod? Nevšimla si amerických štátnych občanov v Ukrajinskej vláde? A samozrejme, že si nevšimla ani financovanie mimovládnych organizácii priamo z rozpočtu USA.

Všetko toto je však nepodstatné a nemali by sme mrhať svoju drahocennú energiu nato, aby sme sa vyzúrili na bábke, pričom bábkovodiča či baviacich sa divákov necháme tak. Namiesto toho by sme sa mali dôrazne pýtať voličov Čaputovej, či si uvedomili, že volia mimo iného aj vrchného veliteľa našej armády a že nás táto osoba môže zatiahnuť do vojny. Len takto zabezpečíme, aby už nikdy neopakovali svoj omyl a nezodpovednú voľbu. To isté nás čaká pri voličoch tejto vlády.

Kamiónové protesty. Len nie tak zhurta

Médiá aj politici už nemohli ďalej ignorovať, čo sa zbieralo týždne. Obrovský konvoj dorazil do hlavného mesta Ottawa a začal blokádu. Premiér Kanady reagoval rovnako, ako u nás Naď alebo Matovič. Vynadal im. Protestujúci sú vraj extrémisti a náckovia. No a vzápätí sa hodil na maródku s kovidom. Lenže ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva a Kanada má veľa lesov… Trudeau si vyslúžil svoj vlastný pozdrav podobne ako Biden. „Truck you Trudeau!“ Prekladať asi netreba.

Potiaľto môže byť tento protest sympatický, pretože odhaľuje mylné a arogantné reakcie štátnych predstaviteľov aj médií. Mali by sme byť ale pozorní a kritickí, pretože môže byť odpísaný ako mnohé iné pred ním (Occupy Wall Street a pod.). Rovnako nemôžeme tento typ protestu preniesť na Slovensko. Jednak u nás kamionisti fungujú na trochu inom princípe, jednak nemáme vyzbieranú zbierku, aby protestujúci prežili a hlavne, nemôžeme si dovoliť položiť štát. Nemôžeme si dovoliť zastaviť hlavné tepny ekonomiky, pretože padneme spolu s ňou. Ak blokovať, potom jedine politikov, ktorí tento stav spôsobili.

Matematika je jednoduchá. Táto vláda padne tak ako tak, pretože bude niesť následky pandémie. Lenže ďalšia vláda bude zasa niesť následky ekonomické. Ľudia to vždy najviac zosobňujú len ten aktuálnej vláde. Preto navrhujem jediné. Síce protestovať, ozývať sa, ale v žiadnom prípade neblokovať štát ako taký. Pretože štát sme my. Ak blokovať, tak jedine tých, ktorí sú zodpovední za tento stav. A nechať ich dopiť kalich horkosti do dna. Blokovať len NRSR, Úrad vlády a Čaputovú. Blokovať ich vždy vtedy, keď sú v práci a nie napríklad na návšteve Dubaja. Maličký štát ako ten náš si nemôže dovoliť odstávku a tvrdé štrajky. Treba hľadať iné cesty. Premyslené, dôsledné a zákonné. Obštrukcie, námietky, trestné oznámenia. Jednoducho povedané nemožno ísť s lopatou proti guľometu. To je presne prípad kamiónového protestu na Slovensku či v Čechách. Proti guľometu možno ísť len vedomosťami a jasnou stratégiou. Vedomosti sú napríklad to, že si zistím organizátorov protestov. A možno tam nájdem mená, ktoré stále len protestujú, ale nevytvorilil nič podstatné. Nepričinili sa o žiadnu podstatnú zmenu. Ďalších takých Matovičov, ktorí plodia len chaos, skutočne nepotrebujeme. Stačí nám jeden.

Intelektuáli objavili chlebové témy

Pozrel som si včera reláciu Večera s Havranom. Témou bol Zdroj slovenského hnevu (2. časť). Medzi pozvanými bol antropológ, ktorý sa nevedel vyjadrovať (ako keby, ako keby), potom ekonóm a nakoniec Martin Bútora. Tomuto človeku napísali titul sociológ. Ehm, tento pán je všetko, len nie sociológ. Je to v prvom rade politik a šedá eminencia. Bol novinárom, zakladal VPN, neskôr strávil pomerne veľa času v USA, bol poradcom Havla aj Kisku, bol tiež veľvyslancom v USA a pracoval tiež pre rôzne mimovládne organizácie priamo financované z rozpočtu USA. V jednej je čestným predsedom dodnes. V tej, ktorej šéfuje Mesežnikov. Napísať tomuto človeku označenie sociológ je jazyková diverzia.

Ešte obludnejšie je, ak necháte takéhoto človeka vyjadrovať sa k tomu, prečo sú ľudia u nás nasrdení, keď on je tiež dôvodom toho hnevu. Napriek tomu však bola relácia poučná a teším sa, že Havrana v RTVS nezrušili. Pekne to ukázalo, načo je nám takáto intelektuálna „elita“. Tému hnevu a bezútešnosti začali rozoberať až keď im začal horieť ich vlastný dom. Keď o všeobecnej chudobe či kríze kapitalizmu a západného sveta hovorili pred viac ako 10 rokmi iní odborníci a politici, tak práve títo intelektuáli ich označovali za populistov. Dnes im je chlebová téma už dobrá. Napriek tomu si myslím, že po prípadnom víťazstve ľavice v najbližších voľbách sa napriek tomu budú v novinách čudovať, prečo vyhrali tí „populisti“. Rovnako ako sa čudovali, keď vyhral Trump.

Rakúsky ústavný súd sa začal pýtať nepríjemné otázky

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva dostalo od ústavného súdu nepríjemný list. Súd sa pýta, ako boli počítaní chorí s kovidom. Pýta sa aj to, ako boli diagnostikovaní. Či opatrenia zodpovedali medicínskej realite. A pýta sa mnoho ďalších otázok, na ktoré by malo ministerstvo odpovedať do 18. februára.

Načo sú nám médiá?

Médiá svojou prácou, resp. viac nečinnosťou zas a znova dokazujú, že ich vlastne nepotrebujeme. Pretože informujú nepravdivo a ak aj pravdivo, tak veľmi neskoro nato, aby sa bežný človek podľa tých informácií vedel zariadiť. A ochrániť seba a svoju rodinu.

Tak je to aj v tomto príklade. Mainstream píše o tom, že robiť si zásoby je dobrý nápad. Lenže všetky predošlé roky ten istý mainstream nazýval ľudí, ktorí hovorili o potrebe zásob, že sú alarmisti, extrémisti a pod. Dnes, kedy už novinári nemôžu viac ignorovať povestného slona v obývačke, už priznávajú farbu. Neskoro. Ceny vyleteli hore a robiť si dnes zásoby človeka ekonomicky vyčerpá. A vyčerpá ho v stave, kedy ho predtým vyčerpali nepríčetné opatrenia vlády. Bežného človeka vyčerpáva aj to, že si musí prácne na internete dohľadávať pravdu a fungujúce informácie.

Spolu s politikmi a spôsobom ich voľby budeme v budúcnosti musieť riešiť aj novinárov a médiá, ktoré sa utrhli z reťaze a neplnia si ani svoju základnú funkciu. To sa znovu dá robiť len tým, že si sadneme na zadok a doučíme sa základy. Všetko to, čo sme roky sami ignorovali. Až potom môžeme dotiahnuť protesty do konca. Keď budeme mať pripravené riešenie. Aby sme nedopadli ako Sulíkovci, ktorí sa vyhrážali, že majú pripravené riešenia, ale keď sa pozriete do školstva, tak zistíte, že nemajú nič a len to idú tvoriť. Čiže pred voľbami otvorene klamali.

Doplnenie 3.2.2022

Sme svedkami zrýchlenej odozvy na udalosti. Niečo sa stane a odpoveď od druhej strany alebo tzv. zhora príde prakticky okamžite. Napríklad po prejave Čaputovej sa zodvihla vlna odporu a znechutenia. Nasledovala návšteva Čaputovej v rádiu Expres. Vraj zvažuje právne kroky, pretože nesúhlasí, že je riadená z americkej ambasády. Takmer v ten istý deň však vyšlo najavo, že inkriminovaný prejav o Ukrajine jej nepísal nik iný, ako overený atlantista a militarista Valášek, toho času poslanec progresívcov. Len to urobil v zastúpení svojej manželky. Čo myslíte, dá to Čaputová na súd? Bude to chcieť rozmazávať?

Foto: Startup Stock Photos z Pexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

8 komentárov k “Politický prehľad #39”

    1. Ďakujem Ori. Už dlhšie pozorujem, ako sa postupne začíname viacerí ladiť. Ako v onom známom pokuse s metronómami.

  1. článok ako vždy – veľmi dobrý.
    Došlo ako vtip: “Terajšia vláda dokázala nemožné: školáci sa tešia do školy, pracujúci do práce a všetci na voľby.”
    A aby nám tá radosť zase veľmi skoro po voľbách nevyprchala a nezostalo len sklamanie, tak do volieb okrem mnohého iného je potrebné nielen zabezpečiť pravdivosť volebných výsledkov, ale predovšetkým to, ako zabezpečiť na poslancoch a vláde dodržiavanie predvolebných sľubov a volebných programov strán. Pretože terajšia vláda je najväčší volebný podvod. Už nikdy viac!

    1. Terajšia vláda síce nikdy viac, ale dnes by som bol radšej, keby si to dobehla celé 4 roky. Tým pádom padnú akékoľvek výhovorky, že nestihli dokončiť svoju prácu a pod. Plus sa na nich nazbiera množstvo prešľapov, ako chlpov na suchý zips. My ostatní to zvládneme, množstvo ľudí už beztak funguje v paralenom vesmíre.

      1. Vyzerá to tak, že tvoje prianie sa stáva realitou. Momentálne to vyzerá tak, že k zmene vlády v tomto roku nedôjde. To je momentálna predikcia na základe aktuálnych predispozícií reálneho stavu. Avšak, všetko sa mení v čase.
        A ich dovládnutie má aj viacero výhod: vláda, ktorá nastúpi po nich, to už nebude možné, aby to bol len návrat k tomu, čo bolo pred nimi, t.j. to tzv. menšie zlo. To už bude musieť priniesť posun k dobrému – ako minimum, posun k právnej a sociálnej spravodlivosti.

      2. Súdim podľa toho, ako to vyzerá na nižších poschodiach politiky, kam momentálne dovidím celkom dobre. A malá politika je vždy odrazom vyššieho riadenia, aj keď je tam isté oneskorenie a trend možno zachytím neskoro. Resp. na nižšej úrovni vyzerá inak, no na vyššej sa už dejú zmeny, ktoré sa dole prejavia neskôr. Na druhej strane, presun informácii sa značne urýchlil, takže sa zmenšilo aj oneskorenie predikcie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *