Politický prehľad #38

Možno sa Vám zdá, že sa v poslednú dobu udialo množstvo udalostí. Ak sa na ne pozeráte nie ako na jednotlivé epizódy, ale niť konkrétne previazaných udalostí, potom to skôr vyzerá na vyvrcholenie a záver. Nie začiatok konca.

Rozhovory medzi Ruskom a NATO

Táto udalosť je medzi najdôležitejšími, aj keď sa vzťahy medzi Západom a Ruskom zlomili už v minulom roku. Rusko si po rokoch stanovilo vlastné pravidlá a podmienky. Už len toto vyvolalo na Západe vlnu zdesenia, pretože je to niečo, na čo neboli dovtedy zvyknutí. Buď boli zvyknutí na dostatok zradcov, na ktorých sa v daných krajinách mohli spoľahnúť, prípadne použili vetu, ktorú vyriekol svojho času Obama – že každému vykrútia ruku. Šokovaní sú aj preto, lebo doteraz si podmienky stanovovali najmä oni. Rusko má robiť toto a hento, nemá stavať plynovod, má u seba dovoliť toto, nemá robiť vojenské cvičenia a pod. Priznám sa, že obdivujem trpezlivosť, s akou toto Rusi zvládali. Ale ako sa vraví, Rus dlho osedláva, ale potom rýchlo jazdí.

Rozhovory mali predohru na ruské Vianoce v Kazachstane. Vždy, keď sa má udiať významné stretnutie, treba sledovať okolie. Tak aj tu sa v Kazachstane spustila revolúcia, no rovnako rýchlo bola aj ukončená. Nabehli tam vojaci niekoľkých štátov, kompletne vypli internet aj mobilné siete a bolo po paráde.  Nasledovali už len vlažné reakcie Západu. Mimoriadne vlažné najmä v porovnaní s hystériou na Ukrajine.

Po tomto došlo v Ženeve k rozhovorom medzi Američanmi a Rusmi. Stretnutie sa skončilo patom a to bude presne aj konečný výsledok celej šou. Žiadna dohoda nebude. Rusko si stanovilo podmienky a ak nebude vypočuté, pôjde si ďalej svojou cestou. Nič horšie pre súpera, ako keď vás protivník začne ignorovať. Zdá sa, že presne to majú Rusi v úmysle. Následne pôjde už len o čas. Američania budú naťahovať čas, ktorý ich bude deliť od krachu (vojenského, sociálneho aj ekonomického) a Rusi budú rovnako naťahovať čas, aby u nich nestihol vzniknúť žiaden majdan.

Po ukončení rozhovorov sa najmä Západ bude snažiť predať svojim občanom výsledky jednaní po svojom. Neostane mu nič iné, len robiť to, čo robil doteraz. Chrastiť zbraňami. Smiešne je, že nechrastí svojimi zbraňami, ale tými ruskými.

Doplnenie: Text som napísal včera, ale odpoveď oboch strán prišla dnes. EÚ urobila to čo vždy, len predĺžila sankcie. A predstaviteľ Ruska skonštatoval, že ďalšie rokovanie nie sú potrebné a Rusko sa ich nezúčastní pre agresívne naladenie protistrany.

Vojenská dohoda s USA

Aj tu sa deje všetko tak ako má. Čím viac sa o nej hovorí, tým viac toho nakecajú aj Naď s Korčokom. A tým viac chýb urobia, tým viac sa usvedčia zo všetkého, čo im je vyčítané. Pri tom všetkom sa navyše snažia správať takmer okultisticky, keď vláda schválila zmluvu ausfegechnet na výročie smrti Ľudovíta Štúra. Nie je to prvýkrát, čo si takto „uctili“ dejinné udalosti. Aj fašisti sa venovali okultizmu, takže pribudla ďalšia z mnohých podobností s týmto režimom a vládou.

Ústavný súd sa venoval vyhláškam aj nezákonnej karanténe

Venoval a zároveň aj nevenoval. V prvom rade skonštatoval, že štátom nariadená karanténa bola nezákonná. Popri tom okrajovo spomenul, že obmedzovať základné ľudské práva nemožno vyhláškou či nariadením, iba zákonom a Ústavou.

Verdikt nadobudol platnosť na Silvestra. Po ňom nastalo relatívne ticho. Neskôr sa toho chytila alternatíva, ktorá začala tvrdiť, že ÚS zrušil Mikasove vyhlášky. Hneď potom sa objavila reportáž na RTVS, kde hovorca polície konštatoval, že ide o hoax, že ÚS nič nezrušil. Právo je najmä o tzv. slovíčkárení. ÚS nemohol nič zrušiť niečo, čo ani nikdy neexistovalo. ÚS posudzuje zákony a súlad s Ústavou SR, nie podružné dokumenty. Ak sú vyhlášky nulitné (ako to spomínajú už dlho niekoľkí právnici), potom sa ani nedajú zrušiť. Jediné, čo sa s nimi dá robiť, je prestať sa podľa nich správať. Teraz bude nasledovať dlhá zákopová vojna, kde oficiálne zdroje budú tvrdiť, že vyhlášky sú v poriadku a alternatíva, že sú nulitné. Bude publikovaných množstvo informácií a v informačnom chaose sa množstvo ľudí nebude vedieť rozhodnúť, ktorej verzií uveriť. Mnohí si nebudú vedieť predstaviť, že sa stali obeťou takéhoto obrovského klamu. K tomu dodám len jediné. Ani Židia si nevedeli pri nastupovaní do transportov predstaviť, že skončia v peci. A predsa sa to stalo.

Nikomu by som sa nevysmieval, že sa nechal dobehnúť, že sa nechal oklamať (opatreniami, nekonečnými booster dávkami a pod.). Nie je to hanba. Hanba je to vtedy, keď sa oklamaní budú zubami nechtami držať klamstva a nebudú si chcieť priznať svoj omyl.

Železnice

Tu stoja za zmienku dve udalosti. Prvá je, že sa pri Košiciach rozbehol vlak bez rušňovodiča a zastavil až v Maďarsku. Je to pozoruhodné, pretože každá mašina má tzv. tlačidlo bdelosti. Ak ho rušňovodič nestláča povedzme každých 15 sekúnd, vlak samočinne zastaví. Tlačidlo alebo brzdy museli evidentne zlyhať.  Tak alebo onak, táto správa vypovedá v mnohom o stave nášho štátu. Utrhnutý vlak bez vodiča a skončí v Maďarsku. Natíska sa logická otázka – skončí rozbité Slovensko v rukách nového Uhorska?.

Druhá správa je horšia. Železnice tento týždeň zrušili množstvo vlakov pre nedostatok rušňovodičov. Hovorca železníc to komentoval slovami, že ide o chronický a dlhodobý problém. Železnice sú svojim spôsobom ako armáda. Ak zlyhá, začne sa lámať chrbtová kosť štátu.

Tento problém je len špičkou ľadovca a ukazuje na vážny problém – terajšia mládež rezignovala na zodpovednosť. Lepšie a presnejšie povedané, nebola k nej vedená rodičmi, ktorí v tomto absolútne zlyhali. Preto dnes málokto chce ísť robiť povolania, kde je potrebná veľká zodpovednosť. Youtuber alebo menežér chce byť takmer každý, ale viesť vlak, kamión či autobus už málokto. Môj otec bol  dlhoročný rušňovodič. Až po rokoch som sa dozvedel mnoho nepríjemných detailov o jeho zamestnaní. Práca na železnici skutočne nie je sranda, pretože aj menšie nehodové udalosti sú veľmi často nielen smrteľné, ale katastrofické.

Hipsterčina a zábava týmto oficiálne skončili. Ak sa nespamätáme, pokračovanie bude, že začnú postupne chýbať odborníci so skúsenosťami v kritickej infraštruktúre, elektrárňach a veľkých podnikoch. Tým sa bez preháňania ocitneme v dobe kamennej. Už padajúce domino treba urýchlene zastaviť. Nie však spôsobom, že minister dopravy ponúkne plat aj s nadčasmi 1.900 Eur v hrubom ako som dnes počul v rozhlase. Niektoré veci peniazmi neprebiješ. Potrebujeme vzdelanie, zdravú profesnú česť a zdravú hrdosť. Teda všetky tie zabudnuté vlastnosti, ktoré sú dnes dokonca označované za prejav nacionalizmu či nebodaj fašizmu.

Vo Francúzsku štrajkujú učitelia

Prečo? Pretože vláda za jeden týždeň stihla 3x zmeniť pandemické pravidlá. Dosť si povedali nielen pre tento týždeň, ale celkový chaos v školstve.

A u nás? Vláda najbližšie dva roky učiteľom nedvihne platy ani len na úroveň inflácie. Najnovšie im ešte aj okresala nadčasové hodiny. Reakcia? Nula. Kolegovia si len v kabinetoch ponadávajú na odbory systémom Veď si ich platíme, čo robia? Takto to vyzerá aj v iných spolkoch a zväzoch. Raz za rok sa dvihne ruka za schválenie koncoročnej správy, inak radoví členovia máločo robia. Vedenie si potom logicky ide svojou cestou. Podobnosť s politickými stranami je čisto náhodná… Každý jeden člen má právo a zároveň povinnosť podieľať sa na riadení a smerovaní organizácie. Myslím, že väčšina to má takto aj v stanovách. Pohodlnejšie je však nechať to na vedenie, vždy len tých druhých.

Keď sa pozriete na celý tento článok, tak vám musí byť jasné, že náš štát už prešiel do fázy samoriadenia. Peniaze z Plánu obnovy s veľkou pravdepodobnosťou neprídu a na druhej strane možno vypadnú aj peniaze za tranzit plynu. Takže nám zostane len na svietenie a kúrenie, pretože nemáme sebestačné poľnohospodárstvo, nemáme vlastný priemysel, nemáme vlastné banky, nemáme takmer nič. Zostáva len vyhrnúť si rukávy a začať budovať všetko to, čo sme si nechali našou nezodpovednosťou zničiť. Zastabilizovať terajší vlak a nie básniť o rýchlotratiach. Včera bolo neskoro.

Foto: Stefan Gabriel Naghi z Pexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

Jeden komentár k “Politický prehľad #38”

  1. Zdravím
    Na margo Kazachstanu:
    Majdan sa tam skončil, ale stále sa to tam vrie, lebo ľudia zatýkajú paplášov a predstaviteľov režimu, vykradnú a následne podpália im domy. Daktorí papaláši to zatknutie neprežijú. Dodávam, že dúfam v to, že oni tie zatknutie za vlastizradu a genocídu prežijú a zaspievajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *