Ako je to s čerpaním alebo prepadávaním eurofondov na Slovensku

Na politickej scéne sa rozhorel oheň vzájomného obviňovania, kto nechal koľko prepadnúť. Z politického hľadiska to vnímam ako prípravu SaS na predčasné voľby. Z odborného pohľadu eurofondy vyzerajú inak, ako ich jednotlivé strany prezentujú.

Najprv fakty:

  1. na Slovensku sa skončilo jedno programové obdobie v minulom roku (2020)
  2. napriek tomu ešte stále máme oblasti, kde ani len nevypísali výzvy na predkladanie projektov
  3. po roku 2020 máme ďalšie 3 roky na samotné vyplácanie eurofondov, ich kontrolu atď.
  4. doterajšie čerpanie eurofondov je na úrovni 30%
  5. na 100% je vyčerpaný iba tzv. technický fond, ktorý Slovensko použilo len na platy úradníkov (iné štáty z neho platia aj regionálny rozvoj)

Presné údaje, na ktoré sa odvolávam vyššie, máte uvedené tu.

Remišová sa obrátila na Brusel a ten povedal, že zatiaľ (!) sme neprišli o nič, čo je síce pravda, ale len dnes. O dva roky to zrejme pravda nebude. Konečné zúčtovanie môžeme povedať v roku 2023. Vtedy sa možno opýtať EÚ a orientovať sa podľa jej vyjadrenia.

To, že nevyčerpáme zvyšných 70%, vieme povedať už dnes a vie to každý, kto v tej oblasti pracuje. Nevyčerpáme to, je to z ríše fantázie. Na druhej strane, toto nie je maslo na hlave Remišovej, ale Rašiho. On toto programové obdobie nastavoval, je to aj jeho zodpovednosť. V tomto prípade mala Remišová právo predstúpiť pred kamery a priznať ako to je, že to takto zdedila a nemá veľa možností, čo s tým urobiť.
Pre úplnosť treba povedať, že Raši toto pokazil, ale zároveň sa postaral o to, aby 200 odborníkov z celého Slovenska vypracovalo Víziu a stratégiu rozvoja Slovenska do roku 2030. Dokument obsahuje aj návrhy na opravu systému, akým sa u nás doslova kazia eurofondy. Nevieme, na koho popud dal tento dokument vypracovať, či z vlastnej iniciatívy alebo to dostal príkazom od vlády alebo strany Smer.

Maslo na hlave Remišovej je to, ako chce nastaviť eurofondy pre budúce obdobie. Eurofondy sú totiž z definície a podstaty nástrojom politiky súdržnosti. V preklade o solidárnosti veľkých s malými. Tu nastáva problém pre nové programové obdobie, ktoré nastavuje Remišová a jej ľudia. Chcú z podpory a čerpania tzv. štrukturálnych fondov vylúčiť malé obce. Namiesto toho dostanú len omrvinky, na zeleň, parčíky, lavičky a podobné drobnosti. Nebudú môcť robiť investície napríklad do životného prostredia – kanalizácie, protipovodňové opatrenia atď. Tak, ako sa nastavujú dnes pravidlá pre EŠIF, čerpať ich budú môcť len veľké mestá, pár menších miest a možno nejaké pridružené obce pri mestách. Vidiek ako taký zostal ignorovaný. Pritom samotná EÚ hovorí, že o eurofondoch by malo rozhodovať územie, región. V ňom by sa mali dať dokopy predstavitelia samospráv, podnikateľov aj 3. sektora aby spoločne definovali, čo potrebujú. Či ten parčík alebo im kvalitu života lepšie zdvihne protipovodňové opatrenie.

Samozrejme, že sa našlo zopár odborníkov, ktorí tomuto oponujú. Je ich ale menšina, sú buď ignorovaní alebo aktívne odtláčaní na okraj debaty. Ministerstvo sa len prikrýva odborníkmi a debatou, jej výsledky sú ale skreslené a každá kritika odmietaná.

Doplnenie

Na záver mi ešte dovoľte jednu odbočku k starostom, pretože ich sa táto téma hneď po občanoch týka najviac. Možno ste zachytili, že niektorí starostovia sa postavili na odpor vláde. Najhlasnejšie Becík.

Mnoho ľudí žije v predstave, že premiér je šéf a je nadriadený starostom. Nie je to tak. Starosta alebo primátor sú hierarchicky na rovnakej úrovni ako premiér, majú podobné kompetencie, len v menšom. Je tu ale jeden zásadný rozdiel, starosta je štatutár a teda ručí svojím krkom. Môže byť stíhaný aj odsúdený, čo sa neraz už stalo. Hrozí toto premiérovi? Bol niektorý premiér odsúdený?

Z tohoto pohľadu je mandát starostu možno silnejší ako premiérov. Niektorí starostovia si to dodnes neuvedomilli a podpisujú veci bez toho, aby si uvedomili dopad. Ale je dosť takých, ktorý svoju funkciu chápu, neplánujú sa skrývať po kanáloch, žijú v území, majú tam rodinu a chcú sa postaviť za práva svojich občanov. Nemôžeme ich v tom ale nechať samotných. Starosta bude len taký silný, akú podporu obce má za sebou.

Foto: Rodolfo Quirós z Pexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

3 komentáre k “Ako je to s čerpaním alebo prepadávaním eurofondov na Slovensku”

  1. Škoda, že nebohý gen. M.Lučanský odmietol pomôcť vyčistiť Slovensko od takých ľudí ako Raši a spol. a najmä od ľudí za nimi.

    1. Súhlasím, ale škoda je hlavne to, ako neskoro sa prebral Smer. Síce stihol so svojou Víziou a stratégiou pre Slovensko do roku 2030 zatiahnuť záchrannú brzdu, ale podľa toho, čo sa deje dnes, to bolo neskoro.

      Za Rašiho to bolo s eurofondami najhoršie v celej histórii. Iba Rašiho maslo to ale nie je. Treba sa pozrieť na samý začiatok, pretože úplne prvé programové obdobie bolo najúspešnejšie. A potom nejaký chmaták povedal, že štát nemôže pomáhať starostom s písaním projektov, vraj je to konflikt záujmov a pôda pre korupciu. Aké prekvapenie, že práve po takomto kroku vznikla kopa vybavovacích agentúriek. To je tá slávna liberalizácia trhu.
      A keď už bolo naozaj zle, Raši sa chodil pretŕčať do Bystrice, kde si s veľkou pompou zriadili informačno-poradenské centrum. Dnes to už zrazu nie je konflikt záujmov.

      P.S. Keď vidím túto liberalizáciu trhu napríklad v školstve pri učebniciach, nemám z toho dobrý pocit.

  2. My, občania Slovenska, potomkovia pôvodných národov Karpatskej kotliny, my všetci , ktorí bez ohľadu na národnú, národnostnú a etnickú príslušnosť považujeme Slovensko za svoju Vlasť a Domovinu, my všetci, ktorých spája zdravé ľudské sebavedomie, spoločná minulosť, kultúra a národná hrdosť, vyplývajúca z národného povedomia, my všetci, ktorým záleží na vlastnej budúcnosti a budúcnosti našich detí, vyhlasujeme svoju vôľu žiť podľa zákonov svedomia a spravodlivosti.

    My, občania Slovenska, sa hrdo hlásime k jedinečnosti našich pôvodných národných a národnostných kultúr. Ctíme si kultúru našich predkov, ochraňujeme ju a rozvíjame.

    My, občania Slovenska, uvedomujúc si vlastnú národnú, národnostnú a etnickú príslušnosť, vyhlasujeme svoju vôľu žiť spoločne v harmonickom zväzku na území Slovenskej republiky a v mieri so susednými národmi. Uvedomujeme si jedinečnosť vlastnej kultúry, a zároveň uznávame jedinečnosť a dôležitosť všetkých národných a národnostných kultúr pre ľudstvo.

    Svoje si ctíme a chránime a cudzie rešpektujeme!

    Preto my, občania Slovenska odmietame nacizmus ako vedomé ničenie iných kultúr a národov, ktoré ich vytvorili. Odmietame fašizmus ako násilné pretláčanie vôle menšiny (menšiny v akejkoľvek jej podobe) proti vôli väčšiny, neštítiace sa ani porušovania a nerešpektovania platných zákonov a Základných ľudských práv. Odmietame fašizmus ako bránenie plne rozvíjať a napĺňať Bohom predurčený genetický rozvojový potenciál každého človeka po osobnej, telesnej, psychickej i profesionálnej stránke.

    My, občania Slovenska, vyhlasujeme, že zmyslom života každého človeka je jeho slobodný tvorivý celostný rozvoj. Preto náplňou verejnej činnosti každého slobodného človeka je zabezpečiť na to vhodné podmienky: primerané bývanie, materiálne zabezpečenie, dostatok prostriedkov, možností a času na starostlivosť o rodinu, výchovu detí, na svoj osobný telesný, duchovný a duševný rozvoj. Slobodný Človek s úctou k svojim predkom a k ich poznaniu a skúsenostiam, ochraňuje a rozvíja tradície, bohatstvo duchovné i materiálne v ich harmonickej rovnováhe, kultúrnu svojbytnosť a súlad s prírodou a okolitými národmi. Verejnou činnosťou vytvárame a udržujeme také životné podmienky, aby každý jedinec mal možnosť si plne uvedomiť, rozvinúť a naplniť svoj talent a potenciál a využiť ho pre dobro seba a spoločnosti tak, aby každému bolo umožnené stať sa Človekom.

    Toto je ZÁKLAD nového spravodlivého Slovenska!

    Slovensko má právo na existenciu a plnú suverenitu ! Každý občan Slovenskej republiky má právo na svoj slobodný tvorivý celostný rozvoj!

    My, občania Slovenska, kladieme ZÁKLADNÝ KAMEŇ NOVÉHO SPRAVODLIVÉHO SLOVENSKA, a týmto vyhlasujeme svoje neodňateľné právo a slobodnú vôľu na PRÁVNE A SOCIÁLNE SPRAVODLIVÝ ŠTÁT !

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *