Ako má vyzerať vnútroštátna debata a čo prajeme našim deťom

V terajšej pandémii sa veľa diskutuje o tom, či by mali ísť deti do škôl alebo nie. Okolo seba vidíme rôzne prístupy a vďaka tomu môžeme porovnávať. 

Náš premiér ohlasuje, že školy chce nechať zatvorené až do konca kalendárneho roka. Rovnako sa chválil, že Rakúsko si berie z nás príklad pri plošnom testovaní. Rozoberme si obe tvrdenia na drobné a porovnajme ich s realitou.

Čo sa týka plošného testovania je to presne naopak. Rakúšania si z nás neberú príklad. Nie nadarmo sem poslali pri našom testovaní svojich vojakov. Chceli si to pozrieť v praxi a bez toho, aby museli sami experimentovať. Teraz majú dáta (lebo každý vojak podáva hlásenia) a podľa toho sa zariadia. V preklade, poučia sa z našich chýb. Tak sa to má robiť a tak to robia rozumní ľudia. Tí hlúpi slúžia ako testovací materiál niekomu inému.

Rakúšania nikdy nepovedali, že chcú testovať presne podľa nášho vzoru. Chcú testovať vybrané skupiny obyvateľov, napríklad učiteľov. Čo sa týka reakcie občanov, tá bola opačná ako u nás. Nebol tam taký odpor ako u nás, lebo ich vládni predstavitelia jednak komunikovali iným spôsobom a jednak preto, lebo vedeli, že to neurobia rovnako ako Slováci, ktorých poznajú už tisíc rokov.

prázdna učebňa

Miesto plošného testovania Rakúšania riešili niečo úplne iné – zatvorenie škôl. Na odpor proti tomuto sa postavilo pomerne veľa ľudí, kritika odznela v ich verejnoprávnej ORF, kritizovali to kresťanské združenia, proti bol dokonca minister školstva ale aj zdravotníctva, proti bola opozícia, hajtmani spolkových štátov a ešte aj Komora robotníkov. Tí posledne menovaní sú kľúčoví. Ešte aj ten posledný robotník tam vie a chápe, aké je dôležité vzdelanie a že jeho výpadok môže spôsobiť úpadok ich štátu.

Bolo to vidno aj v prvej vlne, kedy Rakúšania síce zatvorili školy, ale maturantov nechali pracovať a riadne dokončiť svoje štúdium. To isté urobili Maďari. Dnešný maturanti žijú v neistote, z ktorej si zatiaľ uťahujú, ale snažia sa len zamaskovať, ako ich to morálne a psychicky rozkladá. Ako učiteľ to vidím z prvej ruky.

Porovnávať so Slovenskom radšej nebudem. Minister školstva síce nesmelo protestuje, že chce deti dostať do škôl čo najskôr, ale vadí mi skôr to ticho ostatných organizácií a aj občanov, ktorí sa nepostavia za naše deti. Tu je rovnica prostá – keď sa nevieme postaviť za naše deti, budeme odsúdení na zánik. Môžeme si dnes dovoliť úpadok inteligencie?

P.S.

Nie, nestačí len dať dieťa na gymnázium či vysokú školu. Dnes sa treba postaviť za to, aby naše deti tieto školy aj doštudovali.

Doplnenie

V TA3 bola zaujímavá debata s odborníčkou na tému zatvorenia škôl a dopadov na študentov.

Foto: Tima Miroshnichenko  a Pixabay z Pexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

8 komentárov k “Ako má vyzerať vnútroštátna debata a čo prajeme našim deťom”

  1. Viktor, prosím ťa, ty ako učiteľ, rozober hlbšie tú slávnu dištančnú metódu vzdelávania, jej klady/zápory. Ja ako laik to vnímam, ako čistú katastrofu. Predsa priamy kontakt žiak – učiteľ nemožno nahradiť monitorom pc a rodičom, ako asistentom žiaka (v prvej vlne, keď bol aj prvý stupeň zavretý). Rodičia nie sú učitelia, ale predpokladám, že aj tí začnú mať tendenciu hovoriť, ako majú vypadať učebné osnovy.
    A neskutočne rafinovane to teraz Matovič urobil. Len prvý stupeň chodí normálne do školy, vyššie ročníky spolu so strednými a vysokými školami sú zavreté. Prečo? No lebo na žiaka prvého ročníka mohli čerpať rodičia pandemickú OČR! Tým pádom mal korporát/zamestnávatelia výpadky vo firmách (citeľné, viem to) a štát musel platiť obyčajným pracujúcim, ktorí čerpali OČR. Byť doma za 800 € v čistom (manuálne pracujúci v stredne veľkej firme, v nie moc „vychytenom“ okrese), krytý na 100% odvodmi, viac ako 3 mesiace… to sa už nestane. Týmto novým nariadením ide Matovič na ruku zamestnávateľom a na oplátku tí budú sekírovať ľudí vyžadovaním blauscheinu. Preto som úplne skeptický voči generálnemu štrajku. Trend udávajú VW, Kia, Peugeot, US Steel, plus IT sektor, obchod (tam nadnárodné reťazce) a štátna administratíva. No a akú orientáciu má menovaný korporát a administratíva čo sa týka testovania a neskôr vakcinácie, netreba pochybovať. Testovať, testovať, testovať, lebo inak tú hnusobu nezastavíme. Napriek tomu, že väčšinu zamestnanosti tvoria malé firmy, tie len okopírujú veľkých. Ani ľudia sa nevzoprú a odbory? Tie sú asi v inom vesmíre na návšteve.

    1. Neviem, či si môžem dovoliť takýto rozbor, pretože som v školstve len druhý školský rok, ešte som sa ani poriadne nezabehol a už som schytal prvú vlnu a dištančné vzdelávanie. Isteže niektoré problémy vidím už teraz, najmä keď porovnávam prvý stupeň ZŠ (u syna), druhý stupeň ZŠ a strednú školu (u seba na gymnáziu) prípadne situáciu u kamarátov na iných školách, ale vieš, na serióznejšiu analýzu potrebujeme preverenie časom.

      K tomu korporátu Ti poviem len jedno, začalo sa hovoriť o tom, že bilingválne by mali byť už aj učilištia. Toto je jasný signál k tomu, že nemecký korporát potrebuje robotníka, ktorý im rozumie. Držím im v tom palce, pretože:

      A. kde zoženú takého človeka ako som ja, čo pôjde za malý plat z dobre platenej IT branže učiť na učilište, o ktorých si učitelia vedú hrôzostrašné historky a
      B. aký bude o tento typ štúdia záujem, keď na našej škole máme bilingválne nemecké gymnázium a po troch ročníkoch aj skončilo, lebo sa prihlásilo až 7 študentov a teda sa neotvorila trieda.

      Nevedia, akých babrákov u nás týmto zaúkolovali a narazia. Matovič a spol si sami rozbijú hlavu svojou horlivosťou.

      1. Áno, Nemec, aj keď je na Slovensku desaťročia, tak bude len nemecky hovoriť. Hoci rozumie a vie slovensky.

      2. Potom je na nás, vytrvalo mu odpovedať po slovensky ;-)
        Mal som šéfa Kanaďana, niečo málo o tom viem.

  2. Pán Viktor, neviem, či máte nesprávne informácie, nerozumiete im, alebo rovno úmyselene klamete a podsúvate „fakty“ ktoré jednoducho nie sú pravda.
    Dovolím si upozorniť aj na drobnosť, že Rakúsko – pdobne ako Slovensko – má tiež vládu a opozíciu – a ako je v demokraciách bohužiaľ normálne, opozícia z princípu neschvaľu kroky vlády – hoci by na jej mieste robila tie isté.
    Z Vášho popisu mám navyše pocit, že z Rakúska poznáte len Mariahilfe Strasse, Mozart Kugeln a Mexikoplatz.
    Prípadne ešte rakamu na fialovú kravičku Milku :(
    Sprechen Sie deshalb bitte nicht über Dinge, die sie nicht verstehen !

    1. Wenn ma schon Wienerisch sprechn‘, tak by ste mi mimo osobnej roviny mohli napísať, v čom som sa zmýlil a čo som napísal nepresne:
      – neposlali nám sem svojich vojakov pre svoju vlastnú ochranu?
      – neposlali v prvej vlne ako jediných do škôl maturantov?
      – neriešia dôležitosť vrátenia detí do škôl?
      – reagovali rovnako hystericky na plošné testovanie ako u nás?

      Ďakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *