Politický prehľad #35

Svet akoby sa ocitol v stave beztiaže a neurčitosti, v tichom vyčkávaní kedy.

Po voľbách

Ten poetický začiatok má svoje opodstatnenie vo svetle všetkých udalostí, ktoré sa momentálne dejú vo svete, ale aj u nás. Začnime chronologicky – prebehli americké voľby, po nich nasledoval protest a obsadenie Kapitolu. Následne napadnutie volebných výsledkov. Šetrenie skončilo tento týždeň a dopadlo ako celé voľby, oba tábory neustále tvrdia, že sú v práve. Žiaden skutočný posun, iba beztiaž. Amerika hanebne odišla z Kábulu a ešte aj potom stihla zbombardovať nevinné deti.

Voľby prebehli aj v Rusku a krátko nato v Nemecku. Tam sa tiež neudiala revolúcia, aj keď to tak môže na prvý pohľad vyzerať. Odišla Merkelovej strana, ale nie je jasné, akú budúcnosť bude mať Nemecko. Možno to naznačilo čarovné prerieknutie redaktora RTVS z Berlína, ktorý začal svoj vstup slovami „Nemecko po vojne, pardón, Nemecko po voľbách…“ Otázka stojí po ktorej vojne, po I. alebo II. svetovej. Vzhľadom na rastúcu infláciu by som povedal že po prvej. Množstvo strán, ktoré chcú utrhnúť Nemecko každé iným smerom. Zelení do studenej zimy ale bezuhlíkovosti a AfD k patriotizmu, ktorý je dodnes v Nemecku tabu. A doterajšie zabehnuté strany ani poriadne nevedia kam. Takmer dokonalá podobnosť s Weimarskou republikou, kde súperili monarchisti s republikánmi.

Po páde Evergrande

Ako dopadnú voľby v Čechách sa ešte len uvidí, ale myslím, že stav beztiaže bude čoskoro taký neúnosný, že sa paradoxne zrúti pod vlastnou váhou. Pod tou istou váhou, pod ktorou dnes padá čínsky realitný gigant Evergrande. Médiá to už teraz kvapkajú postupne. Najprv „nejako sa nás to dotkne“ a neskôr začnú klásť otázku, či to bude podobné ako s Lehman Bros. Niečo podobné robia aj pri spomínanej inflácii. Najprv že bude malá, potom pripustia že ak aj bude malá, tak bude trvať krátko. A medzitým začala utešene rásť cena plynu, elektriny, pohonných hmôt, potravín, hliníka. A čipy ešte stále nie sú.

Čínsky gigant už v podstate vyhlásil platobnú neschopnosť a nachádza sa v 30-dňovej ochrannej lehote. Opäť v stave beztiaže, kedy je čínske vedenie skúpe na vyjadrenie. Ale tlačiarne peňazí v Amerike ani Európe sa nezastavili. Nuž a Amerika je pred vlastným krachom – odstavením vlády a zároveň štátnym bankrotom. Republikáni už začali robit obštrukcie a prvý termín na stihnutie je už tento štvrtok, ďalší je v októbri.

Po občianskej vojne

Pod občianskou myslím rozkol v spoločnosti, ktorý asi najlepšie demonštruje „súboj“ skupiny Občiansky tribunál a Ovčiansky tribunál. Každá točí vlastné videá, vzájomne sa napádajú, dokonca z toho vznikol niečo ako hip-hopový freestyle battle. Výsledok? Každý fanklub si zanadáva na tých druhých, ale zmena žiadna. Sú to len dve strany tej istej mince. Imitačno-provokačná činnosť. Nie riešenie.

Po policajnej vojne

V podobnom stave sa nachádzajú aj naše bezpečnostné zložky. Medzičasom stihol už každý zatknúť každého, niektorí boli prepustení a iní boli odsúdení. Generálny prokurátor v niektorých prípadoch využil svoje možnosti, aby vrátil na prešetrenie voči Haščákovi a krátko nato podobne zrušil obvinenie Tódovej z Denníka N. Výsledok je nateraz nerozhodný a všetky strany čakajú, čo z toho vypadne. Vidly do stroja už ale začali hádzať viacerí. Odmietli napríklad byť v komisii na obnovenie dôvery v štát. A Najvyšší súd SR označil dovolanie Kolíkovej na Haščáka za paškvil. Zhruba 600 prokurátorov sa postavilo za svoju Generálnu prokuratúru a dodržiavanie práva.

Po pandémii

Aj pandémia visí vo vzduchoprázdne. Tretia dávka alebo počet hospitalizovaných v Izraeli? Rúška v škole na hodinách, ale cez prestávky žiadne. Zaočkovaná učiteľka dodržiavajúca nariadenia, ale sama nakoniec prehlási, že deti sú pridusené a apatické kvôli rúškam. Politici majú rúška pred kamerou, ale následne na rokovaní alebo návšteve žiadne. Asi ako polovičný sobáš alebo polovičné narodenie. Nemožné, ale predsa vidíme, že existuje denne okolo nás.

Ako získať späť normálnu gravitáciu?

Trpezlivosťou. Ak ste to vydržali doteraz, vydržíte ešte aj kúsok viac. Tento stav ešte bude nejaký čas trvať. Možno týždne a možno mesiace. Ale je jasné, že je neudržateľný rovnako, ako bol neudržateľný nekonečný rast, drancovanie prírodných aj ľudských zdrojov. Keď sa to stane, dejiny sa budú pýtať, či ste boli pripravení a či máte urobené domáce úlohy. Následné udalosti môžu mať dva scenáre. Prvý je opakovanie minulosti, čiže v mútnych vodách sa bude dobre loviť šťukám. Druhý je precitnutie do novej reality, kde nie je viac účelné bojovať, ale spájať sa. Všimnite si, že ľudstvo posledné desaťročia už len bojuje. Bojuje proti terorizmu, neskôr proti klimatickej zmene a teraz proti kovidu. Ako presne sa dá bojovať proti prírode? Alebo sám proti sebe? Buď sa prispôsobíme alebo nie, ale slovníkom boja to nepôjde. Len dôvtipom, dobrou náladou a vierou vo vlastné schopnosti. Tvorivosťou, nie deštrukciou. Pretože veci sa daria aj podľa toho, aké mená im dávame.

Ako vyzerá dôvtip a samoriadenie spoločnosti, keď postupne zlyhávajú všetky doteraz zabehnuté systémy? Pekný príklad ukázali naši pekári, ktorí začnú predávať pečivo obohatené o vitamín D. Ruku k dielu priložila aj Slovenská poľnohospodárska univerzita. Urobili teda niečo, čo mala urobiť vláda už pred rokom. Namiesto „očkovacej lotérie“, pri ktorej vyhrá pár jednotlivcov farebné papieriky, mohli všetci občania dostať napríklad vitamínové doplnky. D-čko, C-čko, zinok.

Iste, chlieb s vitamínom D nás z biedy nateraz nevytrhne. Ale je to prvá lastovička. Aj lavína sa môže začať jednou malou snehovou guľou.

P.S.

Médiá prinášajú informácie o chýbajúcich šoféroch kaminónov vo Veľkej Británii. U nás v súvislosti s reorganizovaním PPA hovoria potravinári, že pri nevyplatení podpory hrozí kolaps potravinárstva. Dnes som sa dočítal, že kamionisti chýbajú aj nám. Niečo na tom bude, pretože tí, ktorí si spravili vodičáky na nákladné vozidlá v rámci vojenskej služby pôjdu pomaly do dôchodku. A mladým sa nechce žiť život nomáda na týždňovkách.

Ešte jedna vec – ako o týchto súvislostiach informujú médiá? Upozornia Vás na problémy dostatočne vopred, aby ste vedeli zabezpečiť seba a vlastnú rodinu? Ťažko, keďže patria ľuďom, ktorí sú priamo zodpovední za chaos a rozklad.

Foto: Alexander Kovalev z Pexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

5 komentárov k “Politický prehľad #35”

  1. máš pravdu, že, ak sme vydržali doteraz, ešte trocha zaťať zuby. V súvislosti s covidom, samozrejme. Kulminovalo to zhruba v období november až marec, teraz, ako sa vraví, už ideme z kopca.
    Tí, čo sa doteraz zaočkovať nedali, sa ani v budúcnosti tomu nepodvolia, až na pár jedincov. Zvyšovať tlak na mieru zaočkovanosti dospelých, či nebodaj detí, hrozí občianskym výbuchom. V minulosti k nemu provokovali, teraz sa ho už boja – situácia sa zmenila. Preto očkovací biznis bude zameraný už len na zaočkovaných – dávka každého pol roka…
    Vincureková spravila rozhovor s Ficom https://m.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1666225106894838&id=732167026967322
    Ak si dovolil takto ozvučiť krytie Dzurindovej a Hegerovej vlády, tak potom aké krytie musí mať Fico teraz…
    Fico dostal zelenú.
    No, aby ju naplno využil a aj Slovensko svoju šancu na obnovu, musí dostať zelenú aj zdola. Národ mu musí vo voľbách dať takú zelenú, aby mohol zostaviť vládu bez kompromisov.
    Lebo bude kopec práce. Pred necelým rokom bola SP v pluse. Vymenili riaditeľa a SP nemá na dochodky.
    Nepoučili sme sa po Dzurindovi, a tak si konsolidáciu hospodárstva a overejných financií zopakujeme. Ja
    len dúfam, že, až sa to podarí, a bude to podstatne náročnejšie, než po Dzurindovi, sa vyvarujeme znova “dať to na Matoviča, nech je sranda”…
    Čo myslíte, odíde táto garnitúra, počúvnuc posolstvo “pápeža”, pozvoľna, alebo spácha rituálnu samovraždu skrze zmenu § 363 ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *