Riziká predčasných volieb

Aj počas oddychu a dovoleniek som jedným očkom sledoval dianie a triedil si myšlienky. Za posledný mesiac sa stalo množstvo udalostí, ktoré zhrniem v Politickom prehľade, ale nateraz je pre nás najdôležitejšie, čo sa deje doma.

Už aj vládnuca koalícia začala pripúšťať, že budú predčasné voľby. Z môjho pohľadu ide o mimoriadne rizikový scenár a vysvetlím aj prečo.

Dlhodobo môžeme sledovať, ako je v médiách presadzovaná strana Hlas. Naplno to rozbalili teraz, keď sa začala komunálna kampaň – na starostov a županov. V Nitrianskom kraji, v ktorom žijem, sú už jasní obaja kandidáti tejto strany. Na primátora je to Igor Kršiak a na župana Branislav Becík. Kršiak bol u predošlého primátora Nitry prednosta úradu, momentálne je v tej istej funkcii v Trnave. Becík je starostom v Dvoroch nad Žitavou a zviditeľnil sa počas pandémie odporom voči vláde. Jeho otec bol ministrom pôdohospodárstva za HZDS a predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Obaja majú pomerne vysoké šance na úspech, napriek tomu, že Slovensko je malé a o kandidátoch (a hlavne ich charaktere) sa vie pomerne dosť. Prečo majú veľké šance? Terajšie vládne strany spôsobili mimoriadne znechutenie a ďalšie trieštenie voličského potenciálu. V tomto marazme sa Hlas snažil po celý čas vystupovať umiernene a pomerne nekonfliktne. Navyše sa snaží privlastniť si nálepku tých dobrých, ktorí odišli zo zlého zleho Smeru. No a ešte stále žiaľ na Slovensku platí, že ak si volič nevie vybrať, tak si zvolí tzv. fešáka.

Hlas má napriek rečiam vládnucich strán reálny koaličný potenciál. Stačí na to jediná vec – odstavenie Fica s Kaliňákom. Teda ich zatknutie. Tým sa aj „očistený Smer“ stane schopnejším na spoluprácu. Vychádzam z predpokladu, že oligarchické klany vždy financujú obe strany konfliktu a je im vlastne jedno, kto je práve ich vývesným štítom. Takže je možné, že Hlas sa zladil s terajšou vládou a postupuje koordinovane na definitívnom odstavení Fica.

Podstata je, že Hlas je stranou toho najodpornejšieho, čo kedy v Smere bolo. Kým boli títo ľudia v Smere, boli ako-tak držaní na uzde. Ale keď sa dostanú do sedla, budeme ešte s láskou spomínať na starý dobrý Smer. Kabát zmenia aj všetci zvyšní úradníci záškodníci a Hlas pohodlne prevezme aj túto štruktúru riadenia. Vykuchaný Smer bez Fica poslúži aj ako mŕtva strana, pretože tých pár percent sa vždy bude hodiť.

Koho je to vina? To je dobrá otázka, pretože znovu tu máme stranu jedného človeka. Ako to bolo s HZDS, ktoré stálo a padalo na Mečiarovi, tak aj Smer stojí na Ficovi. Máme na výber – buď je to Ficova neschopnosť uriadiť takú veľkú štruktúru a ešte aj udržať na uzde oligarchické klany, alebo kádrová vykradnutosť Slovenska, kde nie je ani poriadne koho riadiť. Prikláňam sa skôr k druhej možnosti, pretože to počúvam už príliš dlho a príliš často – nie sú ľudia. Kam sa pozriete, nie sú ľudia. V zdravotníctve, v školstve, v priemysle, v IT a v politike už vôbec nie. Keď nemáte aspoň pár oporných bodov, tak sa môžete aj na hlavu postaviť, ale riadenie vám nepôjde. Nuž a keď sa pozriem na Smer, tak tam nič dobré nevidím. Za veľa nestoja ani Kamenický, ani Blanár, ani mladý Kaliňák a na ostatných zo Smeru aj Hlasu visia tiene podozrení zo závažnej trestnej činnosti.

Nemôžeme ale všetko hádzať na tretie osoby, na politikov či na oligarchov. Sme to v prvom rade my, kto sme dopustili, že tu máme znovu strany predsedov (týka sa to aj OĽANO, SaS a ďalších). Keď sa rozprávam o politike s ľuďmi zo svojho okolia, každý si ponadáva, ale svoj nárek zakončí obludnou vetou – veď čo, keby sme tam boli my, tiež by sme kradli. Pritom túto vetu vypustia z úst ľudia, ktorí sú inak slušní a poctiví. Odpovedám vždy rovnako – žiadne všeobecné MY, ja nekradnem a nespravím to ani vo funkcii!

Predčasné voľby

Vráťme sa k problému, ktorý som naznačil v nadpise. Často spomínam, že v riadení (akomkoľvek) je najdôležitejšie načasovanie. Podľa načasovania môžeme aj my občania sledovať procesy, vtedy sa pre nás stávajú viditeľnými.

Nateraz všetko smeruje k tomu, že predčasné voľby padnú na rovnaký dátum, ako voľby komunálne. Zdôvodní sa to samozrejme šetrením peňazí, ktoré medzitým beztak prehajdákali svojou neschopnosťou a našou apatiou. Problém spájania volieb do takéhoto veľkého balíka je, že bežný volič nie je schopný príčetne odvoliť ani jednu voľbu (viď výsledok posledných parlamentých volieb), nieto ešte voľby do troch rôznych inštitúcií. Hrozí, že sa sústredí len na veľkú politiku a bude vnímať hlavne parlamentné voľby. Pri tom zanedbá voľby komunálne. Ak by nastal tento scenár, najviac by som sa sústredil práve na lokálne voľby starostov a primátorov. Áno, košeľa je bližšia ako kabát a starostovia majú poslednú a jedinú šancu robiť brzdu akejkoľvek idiotickej vláde. Keď to neurobili podnikatelia (napr. Klub 500), potom nám naozaj zostala už len samospráva. Som presvedčený o tom, že ak by sa starostovia postavili na odpor, akákoľvek vláda skončí do dvoch týždňov. Nakoľko reálny je tento scenár ponechám vašej úvahe. Sám vidím, aký nejednotný je ZMOS a v akej zákopovej vojne je s Úniou miest SR. Pritom sme absolútne vidiecka krajina. Zo 141 miest má len 9 viac obyvateľov ako 50.000. Nemáme ani len metropolu.

Keď je zle, treba sa pripraviť na ešte horšie. V prípade, že zlúčia dokopy 3 rôzne voľby, bude volič musieť nielenže sedieť doma po nociach a doštudovávať si zanedbané lekcie, bude pri tom ešte aj krv potiť. Pretože od rozhodnutia a zodpovednosti každého z nás závisí naša budúcnosť. Spájanie volieb sa hodí len oligarchickým klanom, ktoré takýmto spôsobom ovládnu veľkú aj malú politiku. A urobia to cez výber toho najhoršieho, čo v jednotlivých stranách máme. Či v Hlase, Smere alebo terajšej vládnej koalícii.

Ako riešenie vidím len jediné – cieľavedomé dohľadávanie si informácií o jednotlivých kandidátoch a systematické krúžkovanie. Nevoliť podľa sympatie, ale podľa preukázaných výsledkov práce. Preukázaných, nie takých, ktoré by sa stali bez ohľadu, či by osoba bola vo funkcii alebo nie.

Každé ďalšie ignorovanie politiky nás bude stáť tento štát. Môžeme si to dovoliť?

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

5 komentárov k “Riziká predčasných volieb”

  1. Ja si ani nechcem predstavit aky mackopes vznikne po dalsich volbach. Velmi pozoruhodne je ako casto sa zacina sklonovat navrat Miklosa a Dzurindu v denniku SME.

    1. Ahoj Maťo, mne to skôr pripadá na vypúšťanie testovacích balónikov. V každom prípade ani ľavicový a ani pravicový volič nemá koho voliť. Plus tu máme mor extrémneho stredu, teda strán, ktoré sa hrajú na supermarket a ponúkajú všetko.
      A možno je Dzurinda záložné riešenie, keď už fakt nebudú žiadne kádre.

    2. Čo čítam, tak ten mačkopes má dnes celkom reálne kontúry ->
      Hlas + SaS + PS (plus možno nejaké percentá z vykuchaného Smeru, pretože to bude o chlp).

    1. Citujem tvoju reakciu, na ktorú odkazuješ:
      popolvár
      bublina-nebublina, na Slovensku rozhoduje US ambasáda, a preto nečakajte žiadnu prevratnú zmenu do doby, pokiaľ Rusi nedosiahnu našu východnú hranicu, alebo nedôjde k zmene priamo v USA.
      Pokus o reálnu zmenu bol, a odštartovať ho mal príchod M.Lučanského a jeho zatknutie tou správnou (Zurianovou) NAKA. No niekto nebol opatrný, CIA túto info zachytila a zbytok už poznáte.
      Je jedno, či reálne SMER voľby vyhrá alebo nie, o víťazovi za tejto situácie je už rozhodnuté.
      SMER nech sa sustredí na kádrovú obmenu a plán obnovy Slovenska v každej oblasti, aby, až reálna zmena bude možná, sa stala aj skutočnosťou. Nech sa pripraví aj na scenár prevzatia moci mimo volieb – proste ako po vojne boli zakladané národné výbory.

      Vďaka tebe (a aj joxovi) za reakcie. Za rozhodujúce merítko ale považujem mravnosť. V politike máme neschopných ľudí, ktorých nie je problém tam vyzdvihnúť. V ich márnivosti si nikdy nepriznajú (pretože moc/funkcia sú droga), že tam boli dosadení práve pre ich vlastnú hlúposť. Bude im nakukané, že sú tam pre ich šikovnosť.

      Omnoho väčší problém je, že nám rastie celá takáto generácia mladých, ktorí si o sebe myslia príliš veľa a nevedia prijímať kritiku. Sám som takých školil v zamestnaní, odchádzali jeden po druhom, lebo neboli ochotní zniesť normálnu robotu. Ideálny materiál na dosadzovanie do politických funkcií – viď Šeliga či Hattas.
      Na druhej strane treba povedať, že práve mladí majú dnes odhodlanie ísť do politiky a opravovať veci, starých tam dostaneme len ťažko. Ak sa mladí dostanú pod dobré riadenie, ktoré ich naučí pracovať aj prijímať kritiku, tak je tam šanca na zmenu. Nejaký čas to ale potrvá a staršie ročníky budú musieť znovu nájsť dostatok energie, rezerv a hlavne trpezlivosti. Výsledok bude konečne opravený medzigeneračný dialóg, ktorý dnes prakticky neexistuje. Sekundárny výsledok bude naša prosperita.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *