Sulík teraz už otvorene pracuje pre Nemcov

Nie nadarmo mu dávali Nemci toľko priestoru v médiách na rečnenie. Dnes žnú za jeho podporu ovocie. 

Minister hospodárstva sa rozhodil nevyužiť predkupné právo na Východoslovenskú energetiku, teda ju predať Nemcom za smiešnych 35 miliónov. Pre bežného smrteľníka je to isto nepredstaviteľná suma, pre štát veľkosti Nemecka sú to doslova šupky. Pre porovnanie, len minuloročný prebytok ich rozpočtu je vyšší ako samotný rozpočet Slovenska v tom istom roku.

Nemcom to odpredal so sľubom, že títo u nás preinvestujú miliardu eur. Sľuby sa sľubujú a blázni sa radujú. Spomínam si na omnoho menšiu kauzu. Vtedy developer, ktorý ovládol palác Motešických v centre Bratislavy sľuboval, že v nej zachová zdravé stravovanie (po vykopnutí Vegetky a Diétky). Dnes je tam butik a holičstvo.

Realita je prozaická – Nemci (a Rakúšania) si potrebujú za každú cenu zastabilizovať svoju distribučnú sieť. Len vtedy si môžu stavať tie svoje vrtulky a hrať sa na eko. Analýza rakúskej armády a odboru civilnej ochrany z roku 2012 hovorí jasné čísla, o koľko vzrástlo riziko blackoutu, o koľko vzrástol počet kritických udalostí v prenosových sústavách:

„So waren derartige Netzeingriffe 2003 zweimal, 2010 schon 290 Mal und 2011 bereits an die 1 000 Mal erforderlich. 2012 waren ebenfalls rund 1 000 Eingriffe erforderlich.“
V preklade: v roku 2003 boli potrebné dva kritické zásahy do rozvodnej siete, v roku 2010 ich bolo už 290 a v 2011 okolo 1.000. V roku 2012 bolo potrebných tiež 1.000 zásahov.

Stabilitu si teraz Nemci kúpili za v podstate smiešnych 35 miliónov. Hra na eko je hra na úkor niekoho iného. Teda opäť fikcia, ako celý súčasný kapitalizmus.

Takýmto systémom pracujú aj ďalšie štáty, napríklad Dánsko, ktoré vo veľkom vyváža svoju špinavú poľnohospodársku výrobu, aby bolo pekné, navoňané a najbio z celej EÚ. Robí to aj Rakúsko, ktoré k nám vyváža spomedzi všetkých európskych krajín najviac odpadu, aby alpské kravičky mohli pekne prežúvať ďalej. Nie je to ich vina, ani Nemcov, ani Dánov, ani Rakúšanov. Vždy je to v prvom rade naše zlyhanie. Vnútorná zrada a vzdelaný idiot, ktorý to robí buď náročky alebo z titulu svojej hlúposti.

Tento „vzdelaný idiot“ to zaklincoval tvrdením, že energetiku predáva preto, aby ju v budúcnosti nemohol rozkradnúť Fico, ak by sa vrátil do vlády. To je argumentácia na úrovni povinného čítania. Konkrétne Kocúrkova.

Prešiel týždeň a podobné nezmysly už radšej neohlasuje minister, ale osoba hneď pod ním – štátny tajomník. Pre Denník N povedal, že štát vymení menežérov v stratovej firme SPP a následne zváži jej odpredaj. Demagogický Denník N tomu tiež nepomohol, keď v jednom zo svojich článkov nazval SPP Ficovým. Nemám informáciu, kedy sa stal Fico majiteľom SPP. Pokiaľ viem, ide stále o štátny podnik, teda náš spoločný majetok, ktorý sme po predošlých privatizáciách získali späť podobne ako Gabčíkovo.

Doplním už len, že ministrovi hospodárstva statočne sekunduje aj minister financií, ktorý otvorene pracuje pre banky a najnovšie sa otvorene vyhráža kontrolami predsedovi Klubu 500 Sotákovi. Za toho sa naopak postavila Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK). Členovia tohoto zväzu sa podieľajú na tvorbe HDP Slovenska 84 percentami a na exporte Slovenska takmer 90 percentami. Maličkosť alebo sa máme pozrieť na životopis a profesné skúsenosti obchodníka s alkoholom Hegera?

Otázka preto už neznie, či Sulík pracuje pre Nemcov alebo nie. Otázka už stojí inak: precitnú ľudia až vtedy, keď im predajú stoličky spod zadkov alebo ani vtedy nie?

Foto: https://www.deutschlandfunk.de/eu-und-slowakei-behalten-sie-das-geld.694.de.html?dram:article_id=365986 (picture alliance, dpa, Karlheinz Schindler)

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *