Ako dopadlo prvé kolo plošného testovania alebo psychológia davu

Presne tak, ako si ho jeho autori naplánovali. Od samotného začiatku to ťahali na nižšiu účasť a strašenie bolo súčasťou hry. 

Svoju rolu perfektne zohrala aj prezidentka, ktorá urobila informačný vhod o tom, že pripravenosť je na 60%. Následne otáčala kormidlom ako splašená. Tieto isté percentá si v skutočnosti organizátori vyslovene želali. Pri nižšej účasti a predošlom strašení je scenár nasledovný. Ľudia vyplašení pol roka trvajúcim chaosom prídu na miesto testovania, tam to majú vybavené rýchlejšie ako pri voľbách a odídu s pocitom, že kvôli tomuto strašili? Za toto mi mal stáť odpor?

Nezabúdajme ani na gamification, výrazný psychologický prvok používaný napríklad v marketingu. Je to spôsob, akým sa prvky hry použijú na iné účely než na hru a zábavu samotnú. Otváranie zalepenej obálky. And the winner is… ako to mnoho krát videli na Oskaroch či hudobných cenách. Oficiálne zdôvodnenie obálky bolo GDPR. Teda zákon, ktorý štát šmahom ruky porušil, keď to lajstro od vás budú pýtať v potravinách. Ale vráťme sa k obálke. To vzrušenie. Pozitívny? Negatívny?

Drvivá väčšina sa dočkala výhry v športke a to je prevažujúca emócia, ktorú si odnesú a uchovajú pre všetky ďalšie udalosti. Bude to základná kocka, na ktorú budú stavať ďalšie informácie.

Dobrý marketér (lebo tak sám seba pomenoval Matovič počas volebnej noci) vie, že keď si zákazníka raz namotám na emóciu, treba s ňou pracovať. Preto ide ďalšie kolo. Utrúsi, že renomovaný vedec je kotlebovský hoaxer, vedec sa ozve, zamestnajú ľuďom myseľ. Zahltia ju nezmyslami, aby nebola kapacita riešiť to podstatné – odpor voči zjavnej neprávosti. A znovu sa rozprúdi kolotoč otázok – bude sa testovať druhé kolo? Nebude? Jasné, že bude. Aby mohol prísť ďalší cukrík. Toto isté máte denne v mobile, drvivá väčšina aplikácií dnes funguje na tomto princípe. Namotávka a cukrík. Ani zdravotníkom nedali hneď 500-vku. Najprv to skúsili 20-ckou. Chvala bohu aspoň za tú primárku, ktorá odmietla túto korupciu a rovno im tam pribalila aj štátne ocenenie.

Aký bude výsledok? Ľudia sami budú chcieť umlčať tých, ktorí dnes upozorňujú, že ich znásilňujú. Nebude to musieť robiť vláda, nebudú to musieť robiť vodné delá, väzni si „urobia poriadok“ medzi sebou. Načo by z toho mala výjsť špinavá práve vláda?

Že je to fantasmagória? Ak áno, potom rovnaká ako predvolebné a brexitové operácie analytických agentúr, ktoré ohýbali realitu cez sociálne médiá. Myslíte si, že s tým prestali? A prestal Facebook alebo Google používať psychológiu či umelú inteligenciu pri filtrovaní reality, ktorú vám denne servíruje?

Foto: cottonbro z Pexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

3 komentáre k “Ako dopadlo prvé kolo plošného testovania alebo psychológia davu”

  1. Co napriklad naopak.Nemenovana firmicka si potrebuje urobit laboratorne skusky na velkej kvantite ludskych dobrovolnikov.Kriminalny gang ovladajuci prinucovacie prostriedky,znasilni obcanov,na nedobrovolne testovanie neodskusanej latky,aplikaciou cez nosnu sliznicu.

    1. Počkám si na ďalší vývoj a podľa neho bude možno komentovať, akému cieľu to slúžilo. Nateraz to pre mňa vyzerá skôr na mimoriadnu aktivitu armády a nielen našej.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *