Politický prehľad #41

Tento týždeň môžem charakterizovať jediným slovom – domino. Myslím, že sme svedkami padania domina.

Protesty v Kanade

Premiér Kanady si zmyslel, že zmrazí účty protestujúcich resp. že siahne na zbierku, ktorú ľudia vyzbierali na ich podporu. Ako sa v angličtine hovorí – bad idea. Ak doteraz nenahneval dostatočný počet ľudí, týmto sa mu to isto podarí.

Vojna, ktorá sa nezačala

Včera mala na Ukrajine vypuknúť vojna. Nestalo sa. Americká strana napriek tomu tvrdí, že hrozba naďalej pretrváva. Blufovanie nie je nič nové vo svetovej politike, tu však ide o niečo iné. USA sa oháňajú už niekoľko rokov tým, že Rusko sa má nejako chovať, niečo nemá robiť a hlavne má niečo dokazovať svetu. Rovnako aj teraz tvrdia, že Rusko nedostatočne dokázalo stiahnutie svojich vojsk. Toto však platí oboma smermi. Američania sa už ani neunúvajú preukazovať dôkazy ku svojim tvrdeniam. Už nepreukazujú ani tie fejkové, aké použili napríklad pred inváziou do Iraku. Americký predstaviteľ sa už neoháňa chemickou zbraňou v OSN. Všetko ide len cez médiá a obyčajné tvrdenia. Strong evidence, ktorú však nik nevidel.

Mimochodom, nepripomína vám to momentálne prebiehajúce trestné konania na Slovensku, ktoré sú založené len na výpovediach zopár kajúcnikov? Tiež len tvrdenia.

Vojna, ktorá už beží

Ide o vojnu proti obyvateľstvu vedenú nevojenskými prostriedkami. Vojny sa v doterajšej minulosti používali buď na maskovanie iných operácií, prípadne na vyriešenie hlbokých vnútorných problémov. Nezriedka začínajú provokáciou či útokom pod falošnou vlajkou. Vojna, o ktorej hovorím v podnadpise, je ekonomická. Máme tu infláciu a problém nie je ani tak ona sama. Problém je reakcia ekonómov. Pekne to popisuje Karpiš v nedávnom rozhovore. Keď sa začali nad Západom sťahovať mračná inflácie, boli to asi len Nemci, kto na to upozorňoval. Pretože to zažili počas Weimarskej republiky (v medzivojnovom období), pretože sa to učia na dejepise. Všetci ostatní hovorili, že inflácia bude nízka a ak aj bude vysoká, tak len chvíľu. Ďalšie klamstvo z ich úst boli dôvody inflácie. Vraj je to geopolitické napätie a nedostatok surovín (lebo ekológia). Oba dôvody sú umelo vytvorené. Geopolitický aj ten surovinový.

Preto je na mieste rovnaká otázka, ako pri novinároch. Načo sú nám ekonómovia, ktorí vopred neupozornia na riziká? Ktorí nevarujú bežných nezorientovaných občanov? Následne treba poloziť otázku, prečo novinári dávajú priestor tzv. odborníkom, ktorí informujú takto nepravdivo. Odborníkom, ktorí nevedia predvídať niečo, čo vedia predvídať omnoho menej vzdelaní ľudia z praxe?

S ekonomikou to pôjde dolu vodou. Vojnový slovník má dnes jedinú úlohu – zakryť celý ten chaos spôsobený peňazokazectvom, bezbrehým tlačením peňazí a vytváraním nekonečného dlhu. Jediná obrana proti tomu je spolupráca. Spolupráca so svojim okolím, s rodinou a priateľmi. No a samozrejme neustále vzdelávanie sa, keď sa už nemôžeme spoľahnúť na odborníkov ani novinárov.

Mladí to vraj vedia s technológiami

A možno aj nie… Nedávno odvysielala RTVS reláciu Správy a komentáre, kde rozoberali počítačovú gramotnosť. V našej spoločnosti prevláda presvedčenie, že mladí to s technológiami vedia, že sú dokonca lepší ako starší ľudia. Keď si pozriete danú reportáž, možno vás prekvapí tvrdenie osloveného etického hackera, ktorý tvrdí, že mladí sú rovnakí konzumenti technológií, ako ich rodičia. Za najschopenejšiu skupinu paradoxne označil staršiu generáciu, ktorá je prirodzene opatrnejšia a má ešte posledné zvyšky kritického myslenia.

Jeho slová môžem len potvrdiť. Jednak ako rodič a učiteľ, ale tiež ako človek, ktorý pracoval v IT biznise viac ako 10 rokov. Dnešné deti síce vedia mimoriadne aktívne používať technológie, ale len vo veľmi obmedzenom režime. Vedia si updatovať aplikácie, vedia si šikovne poposielať ťaháky na písomkách. Vedia tiež prepájať jednotlivé zariadenia, nahrať kopu bodov v hrách, no tam ich schopnosti končia. Oni slúžia zariadeniam (a technologickým gigantom), nie zariadenia im. Mobil už nie je produkt. Produkt je človek, s ním a jeho dátami sa dnes obchoduje. Mladí to síce vedia a občas počúvajú, ale neriadia sa podľa toho. Vyslovene to ignorujú a naďalej používajú technológie tak, ako sú zvyknutí.

Netflix natočil zaujímavý dokument o moci Facebooku, dielo povyhrávalo nejaké ceny, deti si to pozreli, možno o tom trochu podiskutovali, ale na druhý deň pokojne idú na ten istý Facebook. Už v samotnom dokumente bola sprostredkovaná informácia o človeku, ktorý vyniesol znepokojivé informácie o dianí na sociálnych sieťach. Čo sa stalo po jeho odhalení? Nič. Zopár ľudí si trochu zašomralo, u niektorých to vyvolalo pobúrenie, ale tým to zhaslo.

P.S.

Minule som písal o tom, že na čítanie správ som začal používať RSS čítačku. Ponúka vám základný prehľad udalostí a článkov a vy si vyberiete zdroje. Môžu byť z rôznych názorových táborov. Aj táto stránka má svoj tzv. RSS Feed. Nájdete ho na tejto adrese https://svetonazor.klimo.net/feed.

Foto: Sora ShimazakiPexels

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

9 komentárov k “Politický prehľad #41”

  1. Som zvedavý ako sa to bude vyvíjať u môjho 14-ročného syna, ktorý po zhliadnutí niekoľkých desiatok videí suverejne prehlásil, že vie postaviť počítač ( pritom nemá žiadne vedomosti ani skúsenosti s elektronikou a nevie ani čo je elektrický prúd či napätie). Faktom je že dokáže kliknúť na akúkoľvek ikonu pomaly skôr než sa objaví na monitore – ale verím že sa z toho raz uzdraví.

    K téme spolupráce a spájania sa mám na Vás otázku – čo si myslíte o projekte Šarišská dŕžava? Idea a obsah, ktorý prezentujú na svojom webe mi znie dobre, aj keď slovo dŕžava mi evokuje všeličo a s tým veľmi nesúzniem.

    1. Nepoznám tú iniciatívu. Vyrojilo sa ich v poslednom čase množstvo a nie je v mojich silách sledovať všetky. Ďakujem však za echo. Ako základnú vec by sa automaticky pozrel na ľudí za projektom. Ich životopisy a čo v živote urobili. To je vždy dobré vodítko.

  2. Ahoj :-) keďže si zmizol z fcb, srdečne Ťa pozdravujem a posielam link na blog mojej spolužiačky zo základnej školy, aktuálne napísala článok, ako vyzerá vojna na Ukrajine, ktorá prebieha už ôsmy rok. Je humanitárnou pracovníčkou, koordinuje postupy mimovládnych organizácií v rôznych oblastiach sveta, poslednú dekádu viacmenej na Ukrajine. https://dennikn.sk/blog/2724031/kedy-zacne-vojna-na-ukrajine-a-kedy-zacne-mier/?fbclid=IwAR1cKU1OFZdxefwJd6lUsNAQjesZC2XvNxMLCKUwfyUEIqNByMyFQBfZt3I

    1. Ahoj Danka, ďakujem, že si sa ozvala.
      Článok som si prečítal, popisuje hrôzu vojny, nedáva však odpovede na základné otázky. Prečo je tam 8 rokov konflikt? Kto bráni jeho vyriešeniu?

      Podľa môjho názoru aj Západ a Ukrajinci už konečne začali konfrontovať Ameriku, aby dala dôkazy pre svoje tvrdenia a obvinenia. Ukrajinský veľvyslanec povedal to isté na Zahraničnom výbore v NRSR – že mediálny cirkus stojí Ukrajinu nemálo peňazí. Ďalej tu máme korupciu, s ktorou si Ukrajinci nedokázali poradiť. Za tú tiež nemôžu Amíci či Rusi. Môže však za ňu napríklad chudoba. Kde je chudoba, tam prekvitá aj korupcia. Na svoje si tam chce prísť aj Čína, ktorá skupuje patenty a technológie.

      Myslím, že Ukrajinci konečne pochopili, že sú len nástrojom. A začali konečne pracovať na tom, aby sa nestali Kanonenfutter.

      1. Môžem ti požičať knižku Tomáša Forroa Donbas svadobný apartmán v hoteli vojna, je reportérom, ktorý chodí do vojnových oblastí a získal si rešpekt u bojovníkov na obidvoch stranách hranice, je to predovšetkým reportážna literatúra a začiatok konfliktu popisuje ako dôsledok provokacie ruskej strany podporujúcej Janukovyča a na neho napojených oligarchov (Majdan 2014). A nie je to jeho fantázia alebo manipulácia médií, toto isté viem od kolegov, ktorí osobne prežili v Kyjeve protesty známe ako Majdan a doteraz sú aktívni priamo v centre diania (veda je apolitická, akademický sektor v oblasti prírodných vied je apolitický a v súčasnom svete čeliacom klimatickej zmene musí byť aktívny, pretože ide o ľudí a ich enviromnent, ktorý je ovplyvňovaný politickými rozhodnutiami).

      2. Knižku si rád prečítam, ale skúška správnosti mi nevychádza. To je presne to, že kto je konečný užívateľ výhod.

        Ako pomohla kríza na Ukrajine Rusku? Nijako. Čo získalo Rusko? Sankcie? Sú Rusi idioti, aby sa púšťali do provokácie, ktorá im prinesie toto? Tie otázky teba samozrejme položiť aj na západnú stranu. A opýtať sa, kto môže dnes stratiť všetko. Socializmus už krachol, teraz je zrejme na rade kapitalizmus.
        Nedávno vysvitlo, že demokrati si vymýšľali a hľadali obvinenia na Trumpa. A donášal im aj technologický gigant.
        Ako to bolo s tým brvnom vo vlastnom oku?

        Podstatné nie sú reči, ale činy. A výsledok, ktorý hovorí pomerne jasne.

      3. Vedela by si popísať ten mechanizmus provokácie z ruskej strany a Janukovyča? Plus čo tým sledovali, aké ciele a ktoré sa im podarilo dosiahnuť.
        Mohla by si tiež vysvetliť od ktorého momentu je veda apolitická, akademický sektor apolitický… plus ako funguje mechanizmus politici, vedci, akademici, poprípade ešte niekto.
        Takisto by ma zaujímalo z čoho žije tvoja spolužiačka, keď už dekádu koordinuje postupy mimovládok v humanitárnej činnosti hlavne na Ukrajine.
        Na sto percent to nie je fantázia, alebo manipulácia, veď ako píšeš, vieš to od kolegov, ktorí osobne prežili protesty v Kyjeve a doteraz sú tam aktívni. Keď sú to tvoji kolegovia a sú stále aktívni v Kyjeve, čo je ich náplň práce, komu sa zodpovedajú, aké ciele dosahujú? Kľudne sa rozpíš.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *