Namiesto pozerania správ radšej doplniť vzdelanie

O potrebe vzdelania píšem často a vôbec nie preto, že som učiteľ. Vzdelanie vám nik nevezme, slúži len vám a neustále ho môžete zveľaďovať. Investícia lepšia ako všetko zlato sveta.

Z pohľadu nemčinára môžem načrieť do mimoriadne hlbokej studnice poznania nemeckých filozofov, ale aj generálov či štátnikov. V prípade Ukrajiny stojí za zmienku Carl von Clausewitz, pruský generál a vojenský teoretik. Napísal dielo nazvané O vojne. Isto ho poznáte vďaka známemu citátu, že vojna je pokračovanie politiky inými prostriedkami. Dnes sa hodí iný jeho citát:

„Ein großer Teil der Nachrichten, die man im Krieg bekommt, ist widersprechend, ein noch größerer falsch und bei weitem der größte einer ziemlichen Ungewissheit unterworfen.“

V preklade: Veľká časť správ, ktoré dostanete o vojne, si odporuje, ešte väčšia časť je mylná a s prehľadom najväčšia je mimoriadne neistá.

Toto povedal v čase, kedy sa informácia šírila rýchlosťou koňa a nie dnes, keď máme internet, sociálne siete a mobilné telefóny. S týmto citátom dnes čítam správy o Ukrajine. Resp. ich skôr nepozerám. Rovnako, ako som nehltal denné pandemické správy. Aby som bol informovaný, na to je v prvom rade potrebné vzdelanie, nie médiá.

P.S.

Moja obligátna výzva – učte sa cudzie jazyky.

Foto: Wikipedia.org

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

2 komentáre k “Namiesto pozerania správ radšej doplniť vzdelanie”

    1. Tak tak, keď sa ľudia rozhodnú zameniť múdrosť našich predkov a normálne vzdelanie za rádoby vzdelávacie videjká na youtube, tak sa potom čudujú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *