„Bojovníci“ proti hoaxom a nová slovenská obranná stratégia

Minister zahraničných vecí a minister obrany SR ohlásili, že spoločne vypracovali obrannú stratégiu a v najbližšom čase ju chcú nechať schváliť v parlamente.

Že Korčok aj Naď otvorene pracujú pre transatlantické štruktúry a nie pre Slovensko dokázali svojimi činmi už niekoľkokrát. Naďove neustále pretláčanie nákupu armádnej techniky a míňania rozpočtu na uzbrojenie je realita. Rovnakou realitou je prílišná orientácia Korčoka na štát za oceánom, ktorý má momentálne obrovské problémy s vlastnou demokraciou a volebným systémom.

Pozrime sa nato, kde a ako táto obranná stratégia vznikla a z akého prostredia vyšiel náš aktuálny minister obrany. Na Slovensku pôsobí množstvo mimovládnych organizácii a think-tankov, ktoré takým alebo onakým spôsobom obhajujú NATO alebo bojujú proti hoaxom a dezinformáciám. Spájajú ich dve veci – sú finančne podporované americkou alebo anglickou ambasádou a objavujú sa v nich stále tie isté mená. Buď sú v dozorných radách, alebo sú aktívni vo viacerých združeniach zároveň.

Tieto mimovládky často argumentujú, že financovanie zo strany USA a VB je len minimálne, že väčšinu dostanú z nášho rozpočtu. Toto je zavádzanie, pretože to nijakým spôsobom nepopiera, že ich tieto dve krajiny skutočne a aktívne podporujú, preto nie je podstatná výška ich podpory. Druhá vec je, že tieto dve krajiny sa priamo pričinili o vznik týchto mimovládok a v začiatkoch ich financovali len oni.

„Nezávislá“ chobotnica mimovládok a antihoax stránok

Ako jeden z príkladov si vezmime mimovládku Stratpol a ľudí, ktorí sú v nej aktívny. Je to napríklad Peter Köles, ktorý je šéfredaktorom portálu antipropaganda.sk. Pracoval pre Ministerstvo zahraničných vecí SR, realizoval program #WeAreNATO, kde robil v podstate agitátora v prospech NATO. Ak niekto robí antipropagandu, tak sám robí propagandu.

Ďalšia osoba v Stratpole je Victor Breiner. Bol vojnovým novinárom, dostal ocenenie Czech a Slovak Press Photo. Vyštudoval anglickú univerzitu, kde študoval teoretické rámce propagandy. Dnes sa venuje profesionálnej analýze dezinformácii a nevojenským spôsobom dosiahnutia strategických a politických cieľov. Jednoduchými slovami povedané – študoval propagandu a tú dnes aj profesionálne vykonáva, napríklad v projekte Infosecurity.sk.

Predošlým riaditeľom tejto mimovládky bol vojak vo výslužbe, ktorý predtým pracoval v NATO integračnej jednotke. Ešte pred ním vo vedení mimovládky pôsobil Robert Ondrejcsák, bývalý štátny tajomník Ministerstva obrany SR. Tento človek je momentále veľvyslancom vo Veľkej Británii.

Keď si pozriete životopisy jednotlivých členov tejto mimovládky, zistíte, že sú to rovnaké mená, aké sa točia v projektoch ako Demagog.sk, Checkbot, Antipropaganda.sk. Každý z nich robí v podstate to isté, len inými spôsobmi.

Ďalej si treba pozrieť, ako sami seba nazývajú. Vraj ide o nezávislý transatlatický think-tank. Podľa výročnej správy za rok 2019 (PDF) dostali finančné prostriedky na svoje fungovanie od:

  • Veľvyslanectva USA,
  • Veľvyslanectva Veľkej Británie,
  • Foreign and Commonwealth Office Spojeného kráľovstva (ktorá má historicky na starosti aj spravodajské operácie),
  • German Marshall Fund,
  • NATO Public Diplomacy Division,
  • International Visegrad Fund.

Spočítajme to – peniaze teda majú z USA, VB, britských spravodajských služieb, NATO a dvoch fondov. Toľko k pojmu nezávislý.

Takýmto spôsobom možno rozložiť drvivú väčšinu mimovládok, ktoré sú často spomínané v médiách, často sa vyjadrujú k politike nášho štátu alebo ho priamo pripomienkujú v legislatívnom konaní. Vykonávajú propagandu v prospech svojich chlebodarcov a zároveň aktívna útočia na každú kritiku, ktorá je smerovaná na ich prácu. Jednoducho, robia sprostú agitku a maskujú ju za ušlachtilý občiansky aktivizmus.

Občiansky aktivizmus vzniká zdola, bez financovania z ambasád alebo spravodajských služieb. Títo ľudia nemajú žiadne právo spolupodieľať sa na tvorbe našich zákonov alebo vyhlásení. Z tohoto prostredia vyšiel Naď a toto prostredie aktívne podporuje aj Korčok. Resp. toto prostredie (Globsec) v roku 2018 odmenilo Korčoka za dobrú prácu Českou a slovenskou transatlantickou cenou.

Všetky tieto mimovládky a think-tanky sú súčasťou siete, ktorá má jasný stred v dvoch štátoch, ktoré odjakživa spolupracovali vojensky, politicky, ekonomicky aj spravodajsky. Veľká Británia ako mozog a USA ako svaly. Preto nám títo nebudú písať ani stratégie, ani naše vlastné zákony a už vôbec nie formátovať naše deti v školách.

P.S.

Niektoré stránky a alternatívne médiá, na ktoré táto dobre organizovaná sieť mimovládok útočí, sa rozhodla hrať rovnakú hru. Berú si články, kde sú analyzované ich vlastné texty a sami vyvracajú výčitky mimovládok. Výsledok je ping-pong alternatívnych médií a „bojovníkov“ proti hoaxom. Nerozumiem, prečo si alternatívne médiá nechávajú diktovať pravidlá hry, keď sa treba pozrieť len a len na podstatu – kto financuje mimovládkové projekty, ako sú prepojené jednotlivé osoby, ako sú synchronizované a čomu slúžia. Stačí sa pozrieť na životopisy, na činy tých osôb, čo robili, kto ich ocenil atď. Pretože po ovocí poznáte ich…

Foto: Pixabay z Pexels

 

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

2 komentáre k “„Bojovníci“ proti hoaxom a nová slovenská obranná stratégia”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *