Politický prehľad #42

Domino už síce padá, ale vždy je dobré sa pozerať aj inam. Pozerať sa, čo sa deje v iných častiach sveta a mimo svetla reflektorov.

Doplnenie k americkej vojenskej zmluve

Síce je podpísaná, ale podstatné sú vonkajšie prejavy. Krátko po jej podpísaní k nám prišli cvičiť americké vojská. Zaujímavý je dátum ich príchodu. Prišli 17. februára 2022. Keď to porovnáme s minulosťou, americká ideológia k nám prišla 17. novembra 1989. Z tohto pohľadu to svedčí skôr o americkom úpadku, podobne ako nastal úpadok sovietskej ideológie po príchode vojsk Varšavskej zmluvy. Ideológia je vyššia karta. Ak niekto niekam musí poslať vojsko, znamená to jediné. Zlyhalo mu vyššie riadenie. Preto považujem terajšie americké cvičenie na Slovensku za zlyhanie. Nie za víťazstvo nad nami.

Kanadské protesty ako testovacie pole

Internetom sa šírili zábery, na ktorých jazdecká polícia rozohnala protesty. Predchádzalo tomu niekoľko udalostí. V prvom rade zložil funkciu náčelník polície v Ottawe. Po rozohnaní protestov nastúpili ťažšie kalibre – zablokovanie účtov protestujúcich. Tí jednak vyzvali na run proti bankám a zároveň prešli na kryptomeny. Bude to skúška, či sú peniaze uložené v tejto podobe bezpečné pred chápadlami štátu, znárodnenia a podobných politických excesov.

Na druhej strane tie protesty vyzerajú ako riadené a dosť možné, že dopadnú ako Occupy Wall Street či Žlté vesty. Bez výsledku. Vyzerá to ako riadený nástroj, ktorý bol použitý kontrolovaným spôsobom, a keď splní svoj účel, tak bude utlmený.

Remišová nevie riadiť

Nevie ani len poslať normálny oficiálny list generálnemu prokurátorovi. Darmo to bude hádzať na personál či iné nemehlo. Je to prejav chyby riadenia. A nielen to, už sa na ňu otvorene v Bruseli sťažujú starostovia aj župani. Sťažujú sa na spôsob riadenia eurofondov a nastavovanie nového programového obdobia. Čiže hovoria to, čo už niekoľko rokov tvrdia odborníci v tejto oblasti (viac v článkoch tu, tu alebo tu).

Momentálne by sme sa nemali sústreďovať na odstavenie Remišovej. Bola to jej nemohúcnosť, ktorá pomohla naštartovať samoriadenie regiónov a spoluprácu. Nech to ešte chvíľu takto drhne a nech sa začne poriadna kooperácia a konsenzus. Pretože konkurencie a konfliktu sme už mali dosť. Keď príde vhodný čas, keď bude pripravené záložné riadenie štátu, vtedy bude možné definitívne odstaviť Remišovú aj zvyšok neschopnej vlády.

Mentálny svet Joža Pročka

Po tom, čo predviedol ohľadom prípravy zákona o včelách, sa vyjadril na kameru k terajšej vládnej kríze. Je to zaujímavý náhľad do jeho rozmýšľania. V prvom rade, že on nie je politik, len úplne obyčajný človek. Čo potom hľadá v Národnej rade, kde by mali odborníci. Druhá vec je, že ak jeho vláda padne, on si myslí, že odkráča naspäť do normálneho života. Skutočne si myslí, že po tom, čo nastváral, o neho vôbec niekto oprie lopatu? Jasne to dnes ukázali napríklad naši hokejisti. S politikmi sa stretávať nebudeme, chceme vidieť len našich fanúšikov.

Pandémia obezity u detí vzrástla o 10 percent

Hrozivá bola už predtým. No za posledné dva roky sa rozbehla ako utrhnutý vagón. Riešenie? Stále žiadna zmena v školských bufetoch. Stále žiaden infoprúžok v správach, koľko ľudí kvôli nej denne umrelo. Zato po prvý krát v histórii máme na svete viac detí s obezitou ako s podvýživou.

Koniec blufovania, aj na Ukrajine

Toto si vyžaduje o niečo rozsiahlejší komentár a súvislosti. Rusko už dlhší čas hovorí, že po páde železnej opony dostalo od všetkých vtedajších predstaviteľov Západu sľub, že NATO sa nebude rozširovať, ak Rusi stiahnu svoje vojská z východnej Európy. Najnovšie nemecký der Spiegel priniesol nové zistenie z roku 1991, ktoré túto teóriu podporuje.

Po udalostiach na východe Ukrajiny vznikla tzv. Minská dohoda a v podstate sa s ňou nič nedialo. Ukrajina ju vytrvalo ignorovala, neriešila ani bujnejúcu korupciu a ďalšie neblahé javy v ich štáte. Rovnako tak Západ príliš málo tlačil na ukrajinské vedenie, aby to napravilo. Tlak nevyvinuli ani občania Ukrajiny. Zato bola tlač plná vyhlásení, že Minské dohody má dodržiavať hlavne Rusko.

Keď začali Američania hroziť vojnou, ako prvé utiekli krysy. Nie však do Ruska, ale na Západ. Konkrétne ukrajinskí oligarchovia, spoločne s nakradnutými peniazmi. Dá sa povedať, že s ukrajinským národným bohatstvom. Ten istý Západ neváhal dávať na sankčné zoznamy ľudí z Ruska, ale podozrivo potichúčky prijal spomínaných oligarchov. Krátko nato prišlo upozornenie. Vyšetrujú Credit Suisse, že prala peniaze najrôznejším zločincom. Druhá najväčšia banka Švajčiarska sa bráni, že sú to staré obvinenia, ktoré siahajú až do roku 1940. To nasvedčuje, že sa možno bude prepisovať história. Minimálne sa v nej bude niekto nepríjemne vŕtať. Z archívov môže vyliezť všeličo.

Blufovanie USA o údajnom začiatku vojny 16. februára ukončilo Rusko, keď 21.2.2022 uznalo Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku. Nezaútočilo vojensky, ale papierom. Myslím si, že toto nebol hlavný útok. Ten ešte len príde a bude vedený na úplne iné miesto. Západ teraz bude rozmýšľať, aké sankcie nasadí, aký postoj k tomu zaujme, ale čas bude hrať proti nemu. Najmä ten ekonomický čas. Stačí otvoriť noviny, pozrieť sa na infláciu, akciové indexy a v neposlednom rade na zaujímavé vyhlásenia najrôznejších expertov. Napríklad Zoltan Pozsar, investičný stratég z Credit Suisse (ach tie náhody) navrhuje, že trhy momentálne potrebujú poriadny šok. Predtým pôsobil ako poradca americkej federálnej banky, je zakladajúcim členom tzv. Kolokvia tieňového bankovníctva. Dnes odporúča FED-u, aby nechala všetko buchnúť. Vraj je to jediná účinná stratégia na skrotenie inflácie, ktorá sa evidentne dostala mimo kontrolu. Ach jaj, to Američania naozaj vedia všetko ukončiť len atómovou pumou? Ropa už letí a nie je to len kvôli poslednému kroku Ruska. Toto je posledná možnosť zabezpečiť sa na možné scenáre.

V každom prípade nasledujúce týždne nám veľmi rýchlo ukážu, odkiaľ vietor fúka. Možností už nie je veľa a každým dňom sa zužujú.

Foto: Filipe DelgadoPexels

 

Bol článok zaujímavý? Pošli ďalej

4 komentáre k “Politický prehľad #42”

  1. ohladom detskej obezity som v CR zachytil spravu, ze pred covidom bolo kazde siedme dieta obezne a kazde stvrte s nadvahou. Teraz je to kazde stvrte s obezitou a kazde tretie s nadvahou.

  2. Citujem „Blufovanie USA o údajnom začiatku vojny 16. februára ukončilo Rusko, keď 21.2.2022 uznalo Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku. Nezaútočilo vojensky, ale papierom.“.

    Kde je pravda a kto tu celý čas klame…

    1. Na mieste je otázka, prečo USA vypustili tento dátum. Hlavne vo svetle toho, ako sa to zbieralo 8 rokov. A ktože bol americký občan v ukr. vláde? Štát na diaľkové ovládanie, podobne ako ten náš.

      A trvám na tom, že stále je to bluf. Najnovšie, že Rusko chce okupovať Ukrajinu. Tých blufov je viac a volajú sa propaganda. Práve tými blufmi sa snaží protivník vmanévrovať tam kam chce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *